Programul de tabere „ARC -2022” a fost lansat marți, 26 iulie 2022, în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz-Băi.
„Mă bucur că, după aproape doi ani, reușim să fim împreună, astăzi, pentru a sărbători și a aduce un omagiu limbii, culturii și tradițiilor românești. Pentru că atunci când vorbim de taberele ARC, vorbim despre iubirea pentru limba română, iubirea de țara – mamă și nu în ultimul rând, despre dorul de acasă, pentru că, nu-i așa, oriunde ne-am afla, România este casa noastră, a celor de aici și a tuturor celor care am trăit sau trăim departe “, a declarat Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni.
La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, precum și ai autorităților publice locale județene din Bistrița – Năsăud și Neamț.
Peste 1200 de elevi, studenți și tineri din 17 state, atât din comunitățile istorice, cât și din diaspora vor avea parte timp de cinci săptămâni de momente de neuitat cu ajutorul profesorilor și voluntarilor care susțin consolidarea identității românești prin aprofundarea cunoștințelor de limbă română.
„Fie că vorbim de ateliere de limba română, creație, geografie, istorie sau muzică, profesorii și voluntarii noștri îi vor ghida pe acești copii minunați în marea aventură ARC! La final, ne-au fost oferite momente artistice deosebite de către tinerii din cadrul Centrului Cultural „Iustin Sohorca” și de către copiii din cadrul Școlii populare de Artă și Civilizație românească „Ciprian Porumbescu“ din Cernăuți, Ucraina. Avem convingerea că acești tineri și elevi români care beneficiază de această experiență, vor rămâne cu amintiri de neuitat și cu prietenii frumoase”, a informat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Menționăm că tinerii români de pretutindeni vor avea șansa să redescopere România prin intermediul activităților organizate în cadrul Programului ARC. Atelierele la care vor putea participa se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română și pe îmbogățirea cunoștințelor despre istoria, cultura și civilizația românească.
Programul de tabere „ARC” destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni se află la cea de-a XIII-a ediție. În acest an programul respectiv este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului.