Federalizarea Republicii Moldova nu este o opțiune, iar afirmațiile șefului adjunct al Biroului pentru reintegrare Nicolae Țveatcov privind federalizarea nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului de la Chișinău și nici al Biroului pentru politici de reintegrare. Declarația fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Oficialul a dat asigurări că federalizarea nu este nici măcar subiect de reflecții teoretice „Federalizarea nu este o opțiune, și nu este o opțiune nu de azi, a fost respinsă de societatea moldovenească acum 20 de ani. Într-adevăr au existat câteva proiecte de federalizare și primul a fost încă în 2002, înainte de cunoscutul proiect, cum i se spune „Planul Kozak”, s-a vorbit despre statut special, despre autonomie. (…) Principiul de soluționare a conflictului transnistrean nu poate să iasă din limitele acelei legi din 2005. Aceasta este „sfânta scriptură” a procesului de reintegrare și acolo nu este vorba în niciun fel, nici măcar nu putem teoretiza despre o federalizare. Asta este poziția noastră la capitolul reîntregire, dar o reîntregire care nu pune sub semnul întrebării funcționalitatea R. Moldova ca stat. Discutăm despre ce se întâmplă în regiunea transnistreană, statutul zonei respective. Un proiect de federalizare ar presupune că punem sub semnul întrebării întreaga arhitectură a R. Moldova. Asta nu vrem în niciun fel. Nu discutăm despre viitorul R. Moldova în procesul de negociere privind statutul regiunii transnistrene”, a subliniat Oleg Serebrian pentru Radio Chișinău.
Explicațiile vicepremierului pentru Reintegrare au venit după ce recent colegul său, Nicolai Țveatcov, șef adjunct al Biroului politici de reintegrare, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune afiliat socialiștilor că reintegrarea poate fi realizată doar prin federalizare. Mai mult, în opinia acestuia, în Republica Moldova termenul respectiv ar avea o conotație negativă „pe nedrept”.
„Redistribuirea atribuțiilor în R. Moldova va avea un caracter oarecum federativ. Republica Moldova are deja un subiect recunoscut, autonomia găgăuză, care a lăsat o amprentă de principii federative în construcția statului Republica Moldova. (…) Noi trăim în Moldova, la noi acest termen a devenit o confirmare a prezenței trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și cei care nu se complac cu această idee o resping. Repet, în procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul cheie. Acesta din punct de vedere teoretic va însemna federalizarea R. Moldova. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final, astăzi este complicat să spun”, a declarat Țveatcov, citat de zonadesecuritate.md.