Serviciul guvernamental de livrare a documentelor MDelivery, a fost astăzi lansat oficial în Republica Moldova.
Astfel, grație acestui nou serviciu, documentele solicitate de la instituțiile publice vor ajunge direct la ușa beneficiarului, prin curier, inclusiv peste hotarele Republicii Moldova. Soluția digitală, implementată cu sprijinul Băncii Mondiale, conectează prestatorul de servicii publice, furnizorul de servicii poștale și beneficiarul și vine să reducă vizitele la ghișeu, timpul de așteptare, aglomerația pentru ridicarea actelor, dar și numeroase deplasări pentru cetățenii din diasporă.
Potrivit Nataliei Gavrilița, premierul de la Chișinău, necesitatea unui asemenea serviciu a fost dictată de pandemia COVID-19, dar şi de importanța oferirii cetățenilor a unor opțiuni suplimentare pentru accesarea serviciilor publice. În mod special, prim-ministrul R. Moldova a menționat utilitatea MDelivery pentru cetățenii stabiliți peste hotare, care vor putea obține actele necesare, fără a se deplasa la distanțe mari pentru a se prezenta la ambasade.
De asemenea, oficialul a accentuat că digitalizarea rămâne o prioritate a Guvernului de la Chișinău. În acest sens, autoritățile au întreprins deja un șir de acțiuni, între care eliminarea unor documente, digitalizarea unui șir de acte, reducerea cu 20% a prețului pentru serviciile accesate online.
„Atunci când există voința politică, profesioniști care se preocupă de binele cetățenilor și când există interes din partea sectorului privat – aceste forțe se pot uni și obține lucruri frumoase, precum crearea serviciul MDelivery, pe care îl lansăm astăzi. Acum, în toată R. Moldova și în diaspora, cetățenii vor putea opta pentru livrarea actelor la domiciliu. Îi îndemn pe toți să acceseze MDelivery și să vină cu un feedback care ne va ajuta să perfecționăm în continuare acest serviciu”, a spus Natalia Gavrlița la evenimentul de lansare MDelivery.
La rândul său, viceprim-ministrul pentru Digitalizare de la Chișinău, Iurie Țurcanu, a subliniat că, prin intermediul MDelivery, statul s-a apropiat și mai mult de cetățenii săi. „Infrastructura digitală guvernamentală s-a îmbogățit astăzi cu un nou serviciu, unul foarte mult așteptat de către oameni. MDelivery se înscrie perfect în conceptul cetățeanului digital, care este, de fapt, un om liber, un om care nu are dependențe de birocrațiile statului, nu este constrâns de un anumit loc geografic sau de timp pentru a interacționa cu autoritățile. El poate solicita serviciile la orice oră, în orice colț al lumii, poate plăti așa cum dorește și menține o comunicare eficientă cu statul”, a menționat Țurcanu.
Serviciul MDelivery a fost creat de Agenția de Guvernare Electronică în cadrul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale” (MGSP), implementat cu sprijinul Băncii Mondiale.