Un monument în memoria eroilor români căzuți în iulie 1941, pe malul Nistrului, a fost inaugurat în satul Slobozia-Horodişte, din raionul Rezina. Memorialul a fost ridicat la inițiativa asociațiilor de veterani de pe ambele maluri ale Prutului, localnicilor și celor din diaspora, notează TVR Moldova.
Cimitirul din curtea bisericii din satul Slobozia-Horodişte, raionul Rezina, în care zac osemintele unor ostaşi români, era părăsit. Potrivit localnicilor, pe timpurile sovieticilor acolo era o groapă de gunoi. Localnicii şi autorităţile au redus la viaţă acest loc.
„Vom transmite tinerei generații această amintire şi ei vor şti de ce este monument, de ce sunt cruci, cine este aici, este important şi să păstrăm curățenia”, a subliniat viceprimarul satului Slobozia-Horodiște, Vera Cimbir.
Monumentul cântăreşte 8 tone, are o înălțime de 4 metri şi a fost sculptat în piatră de meșterul Alexandru Cojocaru din Cosăuți-Soroca. A fost sfinţit de preoți din ambele Mitropolii, cea a Basarabiei și cea a Moldovei.
„Aici sunt înmormântați dorobanți şi pioneri. Ei se retrăgeau, armata română îi mâna înapoi peste Nistru şi un proiectil al inamicului a nimerit pe pluta lor şi jumătate de pluton a fost nimicit”, a precizat colonel Anatol Caraman, președintele Asociației Veteranilor Războiului din 1992.
La eveniment au fost prezenți și oaspeți din România, printre care și Nicolae Moise, președintele Asociaţiei „Regina Maria” din Vălenii de Munte, Prahova.
„Încercăm să păstrăm în continuare să tresară puțin mințile, sufletele românilor, că aici este pământ românesc şi noi niciodată nu am cucerit pe nimeni, noi ne-am apărat”, a adăugat acesta.
Evenimenul a culminat cu un spectacol pregătit de profesorii şi elevii şcolii primare din Slobozia-Horodişte.