Cetățenii Republicii Moldova nu vor îngheța la iarnă, indiferent de politica concernului rus Gazprom și Chișinăul va cere ajutor în cazul unei amenințări militare. Acestea sunt principalele concluzii în urma vizitei președintelui Maia Sandu la București, potrivit comentatorului politic Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.
Agenda vizitei președintelui Maia Sandu la București a fost determinată de condițiile în care s-a pomenit Republica Moldova după agresiunea rusă și invadarea Ucrainei. Există pericolul sistării furnizării gazelor naturale din Rusia, prețurile cresc galopant ceea ce afectează nu doar economia, dar și starea socială a populației. Președintele Maia Sandu a mers la București pentru a cere ajutorul României în cazul în care concernul rus Gazprom va sista livrările de gaze, iar răspunsul a fost unul afirmativ, a comentat analistul politic Nicolae Negru.
„Răspunsul a fost că România nu va lăsa Rep. Moldova, că au fost discutate toate scenariile posibile, cele mai bune și cele mai rele și România va rămâne un garant al faptului că Rep. Moldova se va menține pe linia de plutire și că cetățenii nu vor îngheța la iarnă.”
„Domnul Klaus Iohannis a vorbit despre sinceritatea, profunzimea, trăinicia acestor relații. Unele lucruri au fost făcute și asta e foarte bine cum ar fi Gazoductul Iași-Chișinău. În cazul în care Gazpromul închide robinetul la gaze desigur nu vom putea ieși din situație dacă nu ar exista acest gazoduct. Totodată se lucrează asupra conexiunilor rețelelor electrice dintre Republica Moldova și multe alte lucruri care ne permit să privim cu optimism aceste relații pe mai departe”
Maia Sandu a mai declarat la București că va cere ajutor în cazul unui atac militar. Nicolae Negru a apreciat poziția șefei statului și a guvernării PAS care s-a decis să ceară ajutor în asemenea situații și să renunțe la termenul de neutralitate. „Maia Sandu a declarat la conferința de presă că va cere ajutorul României în cazul în care tancurile rusești vor trece râul Nistru. Care a fost răspunsul noi nu știm, dar am putea presupune că va exista și în acest sens un ajutor din partea României. Mai există desigur forțe politice care pledează pentru așa-zisa neutralitate, adică să nu fim nici cu unii nici cu alții. O asemenea poziție supune riscuri până la aceea că Republica Moldova își poate pierde suveranitatea și independența. Statul R. Moldova se poate transforma într-o ficțiune. ”
Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită oficială la București, prima după decizia istorică a Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.