Ministerul Economiei a prezentat partenerilor de dezvoltare acţiunile pe care le va întreprinde ţara noastră pe parcursul anului curent în vederea realizării cu succes a procesului de negociere şi implementare al Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC/DCFTA). La şedinţa organizată vineri, 27 ianuarie, au participat reprezentanţii Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare a Suediei (SIDA), Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), informează Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a prezentat donatorilor şase domenii prioritare de dezvoltare, acţiunile din cadrul cărora necesită suport financiar. Printre acestea sunt efectuarea unui studiu al impactului implementării DCFTA asupra producătorilor autohtoni şi influenţa reducerii taxei vamale asupra comerţului Republicii Moldova, procurarea, adoptarea şi implementarea a peste 16 mii de standarde europene la cele 3500 deja preluate ca standarde naţionale, revizuirea şi elaborarea regulamentelor tehnice şi echiparea laboratoarelor.
O altă prioritate a fost numită perfecţionarea sistemului de administrare vamală cu toate domeniile aferente, cum ar fi sistemul de determinare a regulilor de origine, preluarea clasificatorului de mărfuri european, eliminarea preţurilor indicative în vamă etc., precum şi domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale şi creării unui mecanism de soluţionare a disputelor economice.
În contextul creării condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea comerţului şi pentru înregistrarea unor progrese semnificative în negocierea DCFTA, viceministrul Economiei a specificat necesitatea continuării implementării Planului de măsuri privind eliminarea barierelor inutile în calea comerţului, elaborat anterior de Ministerul Economiei şi aprobat de Guvernul Republicii Moldova. Acest Plan prevede simplificarea procedurilor de declarare a mărfurilor prin crearea unui sistem prietenos mediului de afaceri, revizuirea şi modernizarea sistemului de licenţiere a tranzacţiilor comerciale şi activităţilor antreprenoriale, precum şi ajustarea sistemului de impozitare la cele mai bune practici europene.
”Ţin sa accentuez că toate cele negociate cu UE se răsfrâng şi asupra agenţilor economici din raionalele de est ale ţării, în acest sens va fi creat un amplu sistem de comunicare directă cu agenţii economici din Republica Moldova, inclusiv cu cei din Transnistria. Mai mult ca atât, reprezentanţii acestora vor fi invitaţi să ia parte la rundele oficiale de negocieri cu UE pe marginea DCFTA”, a declarat Octavian Calmâc.
Nu în ultimul rând a fost menţionată necesitatea suportului în consolidarea echipei negociatorilor „de care depinde calitatea Acordului negociat şi de la care ne aşteptăm la negocierea condiţiilor maximal avantajoase pentru economia Republicii Moldova”, a atenţionat Octavian Calmâc.
Notă: Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a Uniunii Europene. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE numit Preferinţe Comerciale Autonome (The Autonomous Trade Preferences – ATP) ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.
Sursă imagine: Timpul