Premierul de la Chișinău, detalii privind țările din care ar fi fost expediate alertele cu bombă în R. Moldova

Belarus și Rusia sunt țările din care ar fi fost expediate multiple alerte false cu bombă în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău.  

Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău lucrează cu cele două state pentru a-i identifica pe răufăcători. „Aceste alerte cu bombă vin din extern, sunt greu de urmărit. Sunt surse din Belarus, Rusia, lucrăm cu aceste state ca să identificăm persoanele, dar în mediul online este foarte greu de urmărit până la capăt, mai ales comanditarii. Este foarte ușor să fie ajustate tacticile. Nici nu știm dacă cei care stau în față sunt în aceste țări pe care le-am numit, pentru că noi avem adresa computerului. Dar cei care cunosc un pic cum funcționează tehnologiile informaționale, știu că aceste date pot fi manipulate. Noi încercăm să fortificăm răspunsul nostru. De exemplu, introducem restricții mai mari ca să nu fie nevoie să evacuăm oamenii și asta presupune o perioadă de tranziție, când trebuie să schimbi mecanisme, legi, să instruiești oamenii”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Premierul de la Chișinău mai susține că multiplele alerte false cu bombă înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova ar fi menite „să ne scadă vigilența, să ne țină ocupați, să ne testeze reacția”. „De aceea, încă o dată cer oamenilor să rămânem toți calmi și solidari. Sunt timpuri complicate, cu multe provocări din diferite direcții. Avem hoți care au fugit din Republica Moldova, dar care au acces la resurse, încearcă să destabilizeze situația pentru că se tem de reforma justiției, de procesul de integrare europeană”, a mai spus Gavrilița.

Amintim că, doar pe parcursul lunii iulie, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 100 de alerte false cu bombă. Autorii au vizat mai multe instituții de stat, centre comerciale, dar și Aeroportul Internațional Chișinău. În urma acestor incidente, autoritățile din Republica Moldova au anunțat mai multe măsuri, inclusiv restricționarea accesului în terminalul aeroportului, acesta fiind permis doar personalului și călătorilor.

Next Post

Arhiva InfoPrut