Fiecare al doilea student din afara Republicii Moldova care învață în stânga Prutului este din România. Concluzia îi aparține lui Veaceaslav Ioniță, expert de la Chișinău, care a realizat o analiză în acest sens.
Astfel, el a subliniat că în prezent numărul studenților din afară care învață în Republica Moldova a ajuns la 5.154 de persoane, în creștere cu 12% față de anul precedent. Acești studenți reprezintă 8,6% din numărul total de studenți din R. Moldova, față de 1% acum 10 ani.
„De fapt, R. Moldova timp de 13 ani a înregistrat o scădere continuă a numărului de studenți în universități și doar de acum doi ani înregistrează o ușoară creștere. În primul an, creșterea a fost determinată de COVID-19 și dificultățile întâmpinate de tineri de a pleca peste hotare. Acum însă creșterea sau stoparea descreșterii numărului de studenți din universități se datorează aproape în exclusivitate creșterii numărului de studenți veniți din alte state”, a specificat expertul într-o analiză pe blogul său.
Potrivit lui Veaceaslav Ioniță, creșterea impresionantă a numărului de studenți din afara R. Moldova care au decis să învețe stânga Prutului se datorează în cea mai mare parte studenților din România. În ultimii 10 ani, numărul studenților din România care au decis să învețe în Republica Moldova a crescut de 75 de ori, de la 36 de studenți în perioada 2010-2011 la 2.661 de studenți în prezent.
„În acest an ponderea studenților din România a ajuns la 52%, comparativ cu ponderea de 3% acum 10 ani. Altfel spus, studenții din România în prezent sunt mai mulți decât restul studenților din afara R. Moldova luați împreună. De fapt studenții din trei țări, România, Israel și India, constituie 85% din toți studenții din afară. În ultimii ani noi pierdem puternic studenții din Israel, fapt regretabil, dar care poate fi ușor remediat, dacă ar exista o politică clară de promovare a învățământului superior din R. Moldova în rândul studenților din alte state.
Dacă cineva crede că politica nu influențează economia vă greșiți amarnic. În perioada 2001-2010, numărul de studenți din România care învață în R. Moldova s-a redus de 13 ori, de la 478 în 2000-2001 la doar 36 în 2010. De fapt, în acea perioadă nu doar studenții din România au ezitat să vină la noi la studii, dar și din alte țări am înregistrat o scădere continuă a studenților”, a punctat expertul de la Chișinău.
În acest context, el a mai precizat că, în consecință, în anul de studii 2008-2009 numărul studenților din afara R. Moldova a coborât în stânga Prutului la minimul de 1,2 mii de persoane.
Totuși, în prezent, Republica Moldova înregistrează o creștere stabilă a numărului de studenți din afară care studiază acolo, iar această tendință poate fi una salvatoare pentru învățământul superior din stânga Prutului.