Autoritățile de la Chișinău doresc regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, dar nu cu orice preț. Declarații în acest sens au fost făcute de Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău.
Astfel, fiind întrebat în cadrul unui interviu dacă în prezent Chișinăul ar putea accepta cumva federalizarea R. Moldova, oficialul a subliniat că „suntem acum mai departe ca oricând de orice gânduri sau idei de federalizare”.
„Nu vom ceda în sensul ăsta. Ca să fie clar, noi dorim regiunea transnistreană în componența R. Moldova, dar nu cu orice preț. Prețul nu poate fi independența R. Moldova. Din păcate, în 2003, se propunea ca R. Moldova să devină reîntregită numai în aparență, dar în realitate am fi avut o anulare a Declarației de Independență, o alienare a statutului R. Moldova, care devenea practic anihilată. Misiunea noastră este să fim vigilenți în așa fel, încât proiectul de reunificare să nu prejudicieze buna funcționare a R. Moldova. Preferabil în cazul dat este un statu-quo și păstrarea liniștii, ca să vedem ce putem îmbunătăți pe parcurs, în special viața oamenilor. Indiferent de opiniile lor geopolitice, ei sunt cetățenii noștri. De aceea ar trebui să lăsăm reunificarea statului pentru atunci când vom avea o situație geopolitică mai prielnică”, a explicat vicepremierul Oleg Serebrian pentru Jurnal.md.
În altă ordine de idei, el a remarcat că de-a lungul timpului dosarul transnistrean a evoluat, iar astăzi acesta arată altfel decât acum șase luni, nemaivorbind de acum zece ani.
„Lucrurile se schimbă și se schimbă foarte repede. Numai în ultima jumătate de an, zeci de mii de persoane din stânga Nistrului au solicitat cetățenia R. Moldova și astăzi 90 la sută din populația regiunii transnistrene deține cetățenia statului nostru. În același timp, alte câteva sute de companii transnistrene s-au înregistrat în R. Moldova, numărul total al acestora ajungând la aproape 2200 în momentul de față. Cu alte cuvinte, majoritatea absolută a companiilor de acolo sunt înregistrate aici și activează în conformitate cu rigorile noastre. Mai mult, tot fluxul comercial al regiunii transnistrene trece deja prin vama controlată de către autoritățile constituționale. Sunt schimbări majore și, în niciun dosar conflictual din regiunea Mării Negre, nu avem un proces de integrare atât de serios la nivel social și economic. Este un proces extraordinar, în care acum cinci ani nimeni nu ar fi crezut”, a declarat Oleg Serebrian.
Totodată, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, a remarcat că războiul din Ucraina a schimbat în totalitate coordonatele conflictului, dar și temele puse în discuție în cadrul negocierilor.
Referindu-se la declarațiile așa-zisul ministru de externe Vitali Ignatiev, precum că regiunea transnistreană ar intenționa să adere la Rusia, Serebrian a spus că acestea au adus o tensiune inutilă.
„Noi dimpotrivă încercăm să netezim colțurile și să manifestăm cât mai multă deschidere. În situații de criză, inclusiv pentru calmarea opiniei publice, este important să menținem un canal de dialog, care a fost periclitat anume de aceste declarații neașteptate. Până în iunie, când R. Moldova a obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, Tiraspolul dădea asigurări și Kievului, și Chișinăului, că ține să fie cât mai departe de orice implicare în conflict sau de resuscitarea conflictului armat. Dar după aceasta, declarațiile pe care le-am auzit de la Tiraspol sună aproape amenințător. Mulți observatori politici consideră că există un interes pentru destabilizarea situației interne din R. Moldova. În astfel de condiții, conflictul transnistrean poate juca un rol nefast. Dezghețarea lui poate fi pentru noi toți o mare problemă, o criză cu adevărat de proporții. R. Moldova pledează pentru menținerea dialogului și statu-quo-ului și în niciun caz nu va merge la dezghețarea conflictului, dar odată ce avem acest focar conflictual, trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare.
Potrivit oficialului, unii consideră că declarația lui Ignatiev a fost circumstanțială. „Adică, aflându-se la Moscova, el a lansat un mesaj de consum intern pentru ruși sau pentru o parte a populației din regiunea transnistreană, care are anumite atitudini sau filiații geopolitice. Eu prefer să cred că anume acesta este motivul. Sigur că, în condițiile de azi, poate fi și o altă lectură. Într-o perioadă de calm, am fi lecturat discursul respectiv cu totul altfel, dar pe timp de război sigur că acesta trezește nedumerire. Nu poți veni cu un discurs inflamabil, care poate să incite spiritele, într-o perioadă când ele deja sunt încinse. Deci, sau este o imprudență din partea lui, sau o proastă intenție de destabilizare a situației”, a mai adăugat Oleg Serebrian.