Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la reuniunea anuală a ambasadorilor, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.
Astfel, șefa statului a solicitat ajutorul ambasadorilor Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice.
„Așteptarea mea este ca să continuăm să ajutăm Republica Moldova să depășească crizele cu care se confruntă, inclusiv criza energetică. Știți că avem nevoie de alternative, de resurse. Avem nevoie de soluții pe termen scurt, avem nevoie de soluții pe termen mediu și lung, pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova și dumneavoastră, în țările în care sunteți, puteți să descoperiți potențiale soluții. Ne puteți ajuta, indiferent dacă vorbim de soluții pe termen scurt sau dacă vorbim de proiecte mari care să ne asigure securitatea energetică în viitor. Așa că, vă rog, să țineți aceste subiecte pe agendă ”, a declarat Maia Sandu.
De asemenea, președintele Republicii Moldova a mai cerut sprijinul diplomaților și pe anumite subiecte ce vizează lupta împotriva corupției, referindu-se, în mod special, la cazurile în care hoții din Republica Moldova au fugit în străinătate.
„Trebuie să îmbunătățim relația noastră cu organele de drept din țările în care au aterizat escrocii din R. Moldova sau banii pe care i-au furat de la stat. Acolo e nevoie de ajutorul dumneavoastră, astfel încât Procuratura noastră și alte instituții să aibă acest ajutor și să poată comunica mai eficient cu instituțiile de drept din alte țări”, a subliniat Maia Sandu.
Totodată, șefa statului le-a vorbit diplomaților despre realizările pe care le-a obținut Republica Moldova, în ultimul an, în domeniul politicii externe, și despre rolul pe care îl au ambasadele pentru a amplifica și multiplica aceste rezultate. Maia Sandu a menționat că realizarea majoră a acestui an este obținerea statutului de stat candidat la UE, care aduce deja beneficii pentru oamenii din Republica Moldova.
În acest context, șefa statului a menționat că de îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, dar și de felul „în care vom ști să ne promovăm statul, depinde cât de repede vom începe negocierile de aderare”. Astfel, integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor diplomatice, împreună cu promovarea intereselor diasporei R. Moldova și cu diplomația economică, alte două priorități care trebuie să domine agenda diplomatică.