Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a participat, în calitate de invitat special, la reuniunea anuală a ambasadorilor Republicii Moldova.
Astfel, șeful diplomației de la București a transmis sprijinul deplin și multidimensional al României pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei, „în special pentru reformele necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană, precum și în vederea depășirii provocărilor cu care acest stat se confruntă ca urmare a impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.
De asemenea, Bogdan Aurescu a felicitat autoritățile și diplomații de la Chișinău pentru demersurile vizând obiectivele de integrare europeană și pentru reușita istorică de a obține statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, precum și pentru eforturile de consolidare a rezilienței, de gestionare a provocărilor și dificultăților curente și de reformă de ansamblu a statului.
Diplomatul a reiterat că România sprijină în totalitate aceste acțiuni, în special integrarea în familia europeană, care reprezintă un obiectiv strategic de politică externă și pentru București.
Bogdan Aurescu a punctat sprijinul consecvent și îndelungat al României, atât la nivel european, cât și în interacțiunile bilaterale, pentru integrarea în UE a Republicii Moldova, asigurând că România va fi în continuare un partener „foarte activ” și dedicat acestui obiectiv comun.
El a amintit lansarea, alături de omologii săi german și francez, la 5 aprilie, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care a avut rezultate „foarte bune”.
Ministrul de Externe de la București a salutat, totodată, dinamica excelentă a dialogului și cooperării între România și Republica Moldova, la toate nivelurile, în ultimul an, când au avut loc consultări la nivel de președinte, premier, precum și ședințe comune ale Guvernelor și Parlamentelor de la București și Chișinău.
În mesajul adresat diplomaților din Republica Moldova, șeful diplomației de la București a evidențiat atenția acordată de România implementării proiectelor strategice bilaterale, mai ales interconectările din domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii.
Bogdan Aurescu a menționat și sprijinul financiar pe care România l-a acordat Republicii Moldova pentru depășirea crizelor dificile cu care se confruntă, precum și pentru implementarea de proiecte în domenii importante pentru procesul de reforme.
Totodată, ministrul de Externe de la București a dat asigurări cu privire la continuarea sprijinului „consecvent”, „de încredere” și „solid” al diplomației române pentru susținerea obiectivelor ambițioase de reformă și de avansare ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova.
Amintim că, la rândul său, Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, a declarat astăzi, în contextul participării omologului său de la București la reuniunea anuală a ambasadorilor Republicii Moldova, că „România este cel mai important susținător al aderării R. Moldova la Uniunea Europeană”.