„Agresiunea Rusiei față de Ucraina a început încă în anul 2014, iar ceea ce s-a întâmplat în Donbas repetă de fapt scenariile din stânga Nistrului de la începutul anilor 1990”. Declarația a fost făcută de Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău.
Potrivit sursei citate, ceea ce s-a întâmplat în perioada anilor 1990-1992, au fost procese legate în mod evident și firesc de elemente ale destrămării Imperiului Sovietic.
„Sunt voci care sugerează acum că, până și actualul război din Ucraina, agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, este continuarea procesului de destrămare a Imperiului Sovietic. Recunosc că mi-ar veni greu să combat această teză, pentru că în continuare, de trei decenii asistăm la procesul de destrămarea a Imperiului. Metropola se opune și mai are acele dureri fantomă”, a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare, citat de presa de la Chișinău.
De asemenea, Alexandru Flenchea a mai specificat că în Ucraina s-au aplicat anumite scenarii cunoscute nouă și desenate într-o anumită capitală „cu stele rubinii pe anumite edificii”. În acea perioadă, s-au împărțit arme oamenilor pretinși civili, coordonați de cei cu experiență militară, în stânga Nistrului. „Iar societatea din R. Moldova de la sfârșitul anilor 90 era practic în devenire, fie în tranziție, fie că într-un proces de autodefinire, care nu s-a încheiat nici în anul 2022”.
„Din păcate, constatat că, Republica Moldova nu era pregătită atunci pentru asemenea scenarii. Nu avea nici capacitate instituțională, nu avea nici experiență politică, nu avea pur și simplu instituții, nici armată națională. Până și poliția națională era în proces de formare. Dar sunt convins că, chiar și cu un grad mai mare de pregătire și de stabilitate mai mare, în momentul în care împotriva ta pornește așa o mașinărie militară a unui stat străin și armele se împart în masă la zeci de mii de oameni, este foarte dificil să contrapui ceva”, a declarat Alexandru Flenchea.