„Neutralitatea” cu trupe ruse pe teritoriul Republicii Moldova, de care politicienii de diferite culori s-au ținut cu dinții, e cea mai mare dovadă că nimeni la Chișinău nu s-a gândit cu adevărat la suveranitate și independență. Este opinia lui Nicolae Negru, editorialist de la Chișinău.
Potrivit acestuia, independența Ucrainei abia începe, iar a Republicii Moldova e încă o ficțiune.
„Din 2014 până acum, ucrainenii au încercat să construiască un stat suveran cu adevărat, aruncând la gunoiștea istoriei moștenirea imperială a Rusiei, tăind pârghiile nevăzute prin care Moscova își bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Independența Ucrainei abia începe, iar a Republicii Moldova e încă o ficțiune. Faptul că, după 1992, Moscova nu și-a pus în mișcare armata de pe Nistru ar putea însemna că nu a avut motive să o facă, dispunând de alte „instrumente” pentru a menține Republica Moldova legată de centura ei.
Cine s-a întrebat vreodată la Chișinău câți agenți ruși au penetrat instituțiile statului nostru? Faptul că până acum nu s-au construit poduri peste Prut, că nu avem o cale ferată cu ecartament european, că rețelele electrice nu au fost unite cu cele din România și UE, că spațiul informațional e dominat de mass-media moscovite ne spune că noi încă nu am avut guvernări proeuropene, decât în vorbe, iar în fapte ele erau dirijate de Kremlin. Nu fără complicitatea unor corupți sau idioți utili din Europa și chiar din România.
„Neutralitatea” cu trupe ruse pe teritoriul Republicii Moldova, de care politicienii noștri de diferite culori s-au ținut cu dinții, e cea mai mare dovadă că nimeni la Chișinău nu s-a gândit cu adevărat la suveranitate și independență, că liderii noștri au îndeplinit comenzi rusești. Rușinosul sfârșit al Frontului Popular e unul dintre exemple”, a explicat Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Totodată, el a remarcat că „vom sărbători mâine o independență formală, simulată, războiul din Ucraina ne arată cât de vulnerabili suntem față de Rusia”.
„Independența Republicii Moldova, dacă există, depinde azi în totalitate de curajul și rezistența Ucrainei. Dacă Putin se răfuiește cu Ucraina, următoarea pradă ar putea fi Republica Moldova. Unii politicieni nu au nici măcar curajul să recunoască aceasta. Că Maia Sandu a participat și a spus adevărul în cadrul Platformei Crimeea, organizate de Kiev, este un pas demn, un semn că se schimbă ceva.
Putin a sperat până acum să refacă URSS prin acțiuni diversioniste. În Belarus i-a reușit, în Ucraina – nu. Războiul declanșat de el îi trădează slăbiciunea, neputința, nu forța. Ceva nu mai merge cu soft power-ul rusesc. Dar el nu e dispus să renunțe”, a remarcat editorialistul.
Potrivit lui Nicolae Negru, Ziua Independenței e un prilej de meditație pentru politicienii, liderii și cetățenii Republicii Moldova. „Se vede foarte clar că independența noastră e dependentă de alții, că o putem pierde cât timp Rusia se comportă ca un bandit, dacă nu va fi forțată să respecte normele internaționale, să nu încalce tratatele semnate de ea. Cine se mai îndoiește că avem nevoie urgentă de umbrela NATO (pe care ne-o poate oferi doar România)?”, a întrebat editorialistul de la Chișinău.
Amintim că sâmbătă, 27 august 2022, se împlinesc 31 de ani de când Republica Moldova și-a proclamat independența față de URSS.