Generația noastră este datoare să pună în discuție cu pragmatism, în virtutea dreptului internațional și a legilor existente în cele două state românești, proiectul reunificării românești, a declarat deputatul din România, Daniel Gheorghe.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care pe 27 august se împlinesc 31 de ani de când Republica Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.
„În acești ani, am fi putut face mai mult pentru românii de peste Prut, însă din păcate ne-au lipsit curajul și viziunea. A venit însă timpul ca toate instituțiile și toate partidele politice din România să susțină ferm statul de drept, justiția, piața liberă și implementarea principiilor și valorilor europene în instituțiile politice de la Chișinău. Doar în acest fel putem sprijini cu adevărat aspirațiile europene ale românilor de dincolo de Prut”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Parlamentarul susține că „unirea României și a Republicii Moldova se poate realiza doar în urma unui proces democratic, ținând cont de voința exprimată pe ambele maluri ale Prutului, și cu respectarea legislației internaționale”.
„Românii de pe ambele maluri ale Prutului înțeleg astăzi, mai mult decât oricând în ultimii ani, că în curând am putea beneficia de o nouă conjunctură internațională care să ne permită, dacă vom dori cu toții acest lucru, să facem, încă o dată, Unirea”, a mai adăugat Daniel Gheorghe.
Daniel Gheorghe este președintele Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.