Clădirea Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” va fi eficientizată termic cu ajutorul financiar al statelor Uniunii Europene, printre care și România. Reabilitarea clădirii spitalului este parte a Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.
De asemenea, proiectul include reabilitarea a încă 2 instituţii medicale: Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” și Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, unde la fel, urmează să fie inițiate lucrările de reabilitare termică.
Suma totală a lucrărilor pentru cele 3 spitale este de peste 120 de milioane de lei.
Activitățile menționate sunt parte a ultimului lot din cadrul Proiectului ,,Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, care prevede în total eficientizarea termică a 23 de clădiri de menire socială din Chișinău.
Proiectul de eficientizare termică a edificiului Spitalului Clinic Municipal ,,Sfânta Treime” include consolidarea structurii clădirilor, schimbarea tâmplăriilor, renovarea rețelei de termoficare interioară a clădirilor, a rețelei electrice și a sistemului de ventilare, instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de apă caldă și energie solară, renovarea ascensoarelor, activități care vor îmbunătăți condițiile de utilizare a clădirilor prin asigurarea confortului și securității pacienților.
Potrivit managerilor de proiect, vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde care vor diminua esențial emisiile nocive pe fiecare din instituții.
E de menționat că, pe lângă cele 3 instituții medicale, proiectul „Eficiența energetică şi reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău” a fost implementat cu succes în 19 instituții de învățământ: 14 licee: „Nicolae Gogol”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gimnaziul internat nr. 3 și 5 grădinițe: 112, 127, 146, 167 și 225.
Valoarea totală a proiectului este de peste 500 mil. lei și este implementat de Primăria municipiului Chișinău cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD, BEI și Fondul pentru energie E5P (state donatoare – UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă).