Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, susține că în prezent există un dialog constant între Biroul de politici de reintegrare de la Chișinău și reprezentanții regimului de la Tiraspol.
Replica vine după ce anterior, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că a transmis mai multe scrisori către președintele Republicii Moldova pentru a reaminti despre necesitatea continuării dialogului între Chișinău și Tiraspol „la toate nivele”.
Astfel, șefa statului a spus că nu înțelege aceste invitații repetate ale lui Krasnoselski, în contextul în care reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău și cei ai regimului de la Tiraspol discută regulat.
„Se discută regulat. Se rezolvă problemele cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului. Dialogul există și este suficient. Noi ne dorim să fie pace și pe malul stâng, și pe malul drept și facem eforturi în acest sens. Sperăm că și ei înțeleg cât de mare este riscul, așa încât să nu vină cu provocări și să nu destabilizeze situația, crescând riscurile atragerii R. Moldova în acest război. (…) Nu cred că acum este momentul cel mai potrivit să discutăm despre un nou statut. Avem formatul „5+2” care nu este funcțional acum. Cred că, după încheierea acestui război, o să revedem acest format de negocieri, trebuie să vedem cum o să se întâmple lucrurile. Acum să ne concentrăm pe menținerea ordinii și a păcii și pe rezolvarea problemelor imediate ale cetățenilor”, a afirmat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.
Menționăm că Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a declarat joi, 1 septembrie, că își dorește mai bine „o pace rea decât un război bun”, mimând îngrijorarea privind o eventuală extindere a războiului din Ucraina.
El a acuzat din nou Chișinăul că nu și-ar respecta anumite angajamente și a catalogat procesul de negocieri ca fiind „unul foarte dificil”. În acest sens, separatistul susține că a transmis mai multe scrisori către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a reaminti despre necesitatea continuării dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, inclusiv pe subiecte ce țin de „pace și stabilitate”.