Cea mai veche cale ferată montană din Sud – Estul Europei, cu 14 tuneluri, 10 viaducte și tăieturi în munte pe o lungime de 21 de kilometri se află în România, iar CFR Călători îndeamnă pasagerii să o viziteze, potrivit ziare.com.
Biletul pentru o călătorie pe ruta Oravița – Anina care durează două ore costă mai puțin de 30 de lei, potrivit datelor operatorului național de transport pe calea ferată.
Calea ferată Oravița – Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863, fiind prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Atunci a fost dată în folosință pentru transportul minereului.
Pentru circulația de călători, linia Oravița – Anina se deschide la 4 aprilie 1869. Datorită asemănărilor tehnice cu Semmeringbahn din Austria (inaugurată în 1854), linia ferată Oravița – Anina a fost numită și Semeringul Bănățean.
Linia ferată Oraviţa – Anina are o lungime de 33,4 km. Pe această distanţă sunt nu mai puţin de 14 tuneluri şi 10 viaducte. Lungimea totală a tunelurilor este de 2.084 m iar a viaductelor de 843 m. Din cei 33 km, 21 km sunt tăieturi şi străpungeri în deal, toate acestea făcându-se într-o perioadă în care nu exista încă dinamita. Toate lucrările s-au făcut manual, cu târnăcopul şi dalta.