Cei din UTA Găgăuzia primesc cu plăcere bani din partea Uniunii Europene, dar îl iubesc pe Putin. Este opinia lui Oazu Nantoi, parlamentar de la Chișinău.
Deputatul de la Chișinău a explicat că după referendumul ilegal din 2 februarie 2014, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au decis să europenizeze UTA Găgăuzia oferind oamenilor din această regiune granturi pentru diferite proiecte, dar „în realitate am obținut o situație din teatrul absurdului”.
„În autonomia găgăuză cu plăcere primesc banii din partea UE, dar îl iubesc pe Putin. Așa nu se lucrează. Din păcate centrul a lăsat de izbeliște autonomia și își aducea aminte de ea doar înainte de alegeri, ca să facă târg cu voturi”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
El a mai adăugat că din 23 iunie, de când Republica Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderare la UE situația s-a schimbat. „Dacă guvernarea de la Chișinău nu va fi capabilă să lanseze niște politici de integrare a concetățenilor noștri din autonomia găgăuză, cu marginalizarea celor radicali, atunci apare întrebarea dacă noi suntem în genere capabili să ne gândim la malul stâng? Oare ne primește cineva pe noi în UE fără soluționarea conflictului transnistrean? Sunt lucruri care depășesc acel zgomot informațional creat de formațiunea socialiștilor care la comanda lui Igor Dodon sau a Irinei Vlah s-au purtat ca oameni fără șapte ani de acasă la acea întâlnire cu președintele ”, a conchis deputatul.
Totodată, sursa citată a mai adăugat că lucrul cel mai grav care s-a întâmplat în UTA Găgăuzia este faptul că un grup de persoane radicale și-a creat impresia că ar avea dreptul să manipuleze, vorbind din numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
„Aceeași Irina Vlah, în februarie 2015, când a mers împreună cu Igor Dodon la Ambasada Rusiei a spus că aduce autonomia găgăuză în uniunea eurasiatică „și toată Republica Moldova”. La întâlnirea Maiei Sandu cu deputații din Adunarea Populară care a avut loc vineri, un altul, Serghei Cimpoeș vorbește din numele „majorității cetățenilor RM”. Dar acesta vine dintr-o circumscripție unde pentru el au votat doar câteva sute de persoane, în timp ce pentru Maia Sandu au votat 946 de mii de alegători. De unde au luat ei astfel de exprimări?”, s-a întrebat Oazu Nantoi.
Amintim că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avut recent o întrevedere cu deputații Adunării Populare de la Comrat care s-a încheiat cu scandal. Unii deputați i-au cerut șefei statului, în mod imperativ, să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pentru a negocia gaz mai ieftin. La rândul său, Maia Sandu a subliniat că autoritățile de la Chișinău depun toate eforturile pentru a soluționa problemele generate atât de șantajul energetic rusesc, cât și de războiul nedrept provocat de Rusia în Ucraina.