Moscova a sugerat voalat autorităților de la Chișinău să nu mai insiste pe retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și să se așeze la masa de negocieri cu separatiștii de la Tiraspol dacă își doresc progres în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Ministerul de Externe al Rusiei pare a fi nemulțumit de reacția diplomației din Republica Moldova la recentele acuzații ale ministrului rus Serghei Lavrov.
Potrivit diplomației ruse, poziția Chișinăului care și-a reiterat „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea Republicii Moldova, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova” denaturează esența problemei transnistrene.
„Prezența trupelor ruse pe malul stâng al Nistrului cu scopul de a menține pacea și a proteja depozitele de muniții de la Cobasna este o consecință a problemei nerezolvate, nu cauza acesteia. Actualul impas din reglementarea transnistreană se datorează cu totul altui motiv și anume încăpățânării și refuzului Chișinăului, sub diverse pretexte, de a răspunde pozitiv solicitărilor repetate ale Tiraspolului de a începe negocieri de fond asupra principiilor unei reglementări pașnice cuprinzătoare la Nistru. Este evident că, fără o schimbare din partea moldovenească a acestei abordări, nu se poate aștepta niciun progres în procesul de reglementare transnistreană”, se arată într-un comentariu al diplomației ruse.
Amintim că, săptămâna trecută, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat Chișinăul că nu ar dialoga cu Tiraspolul, insinuând că Maia Sandu ar fi renunțat la calea diplomatică în soluționarea problemei transnistrene, fiindcă s-ar afla „sub dictatura UE și SUA”. Totodată, el a mai avertizat că orice atac la adresa militarilor ruși de pe Nistru va fi considerat un atac asupra Federației Ruse și că Moscova va apăra drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a venit cu o reacție, prin intermediul căreia a subliniat că „Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea R. Moldova, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”.