Dorin Chirtoacă, fostul președinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, renunță la Ordinul „Steaua României”, decorație pe care a primit-o în anul 2014, după ce recent președintele României i-a acordat aceeași distincție moldovenistului Marian Lupu.
„În semn de protest față de decorarea de către președintele României, Klaus Iohannis a lui Marian Lupu renunț la aceeași decorație, Ordinul „Steaua României”, pe care am primit-o în anul 2014. Voi publica o scrisoare prin care voi explica motivele acestui gest și o voi depune, zilele viitoare, împreună cu decorația, la Ambasada României din Chișinău”, a anunțat Dorin Chirtoacă.
Unionistul s-a arătat nemulțumit de această decizie a președintelui României, acuzându-l că astfel ar fi călcat în picioare „lupta pentru românism” și ar fi insultat toți românii din Republica Moldova.
„Doar un agent al Rusiei sau al unei alte puteri ostile, un ignorant care nu iubește România și nu înțelege cu ce respiră și la ce vibrează poporul său, poate face un asemenea deserviciu țării sale. Klaus Iohannis ați călcat în picioare lupta pentru românism și jertfa a generații de patrioți ai neamului românesc. I-ați insultat pe toți cei care simt românește în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Ați scuipat în tinerii de la 7 aprilie 2009, în suferința și sângele nevinovat vărsat de ei, din cauza, inclusiv, a lui M. Lupu. Degeaba ați mai intonat imnul României în campania din 2014, s-a dovedit a fi un gest ipocrit. Pe 8 septembrie 2022 v-ați înfrățit cu Stalin și cu „russkii mir” (lumea rusă) al lui Putin”, a menționat fostul primar al municipiului Chișinău.
Reacția lui Dorin Chirtoacă a venit la scurt timp după ce vineri, 8 septembrie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor fostului comunist Marian Lupu, actualul președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova.
Amintim că Marian Lupu a fost promovat în „marea politică” pe timpul guvernării comuniste. El a deținut funcții publice încă din 1991, în mai 2001 a fost numit viceministru al Economiei, iar în 2003 a preluat funcția de ministru. La 6 martie 2005, devine deputat pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar ulterior președinte al Parlamentului de la Chișinău.
Acesta a părăsit partidul lui Vladimir Voronin în anul 2009, devenind ulterior liderul Partidului Democrat din Republica Moldova și contribuind la intrarea în politică, pe ușa din spate, a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc.
Marian Lupu a promovat de-a lungul timpului ideea de națiune și limbă „moldovenească”. Bunăoară, în septembrie 2012, el a afirmat public că „s-a răzgândit” și că limba română vorbită în Republica Moldova „nu mai este română, ci moldovenească”.