Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
Potrivit oficialului, în acest sens autoritățile de la Chișinău cumpără păcură, fac stocuri de gaze, cresc rezerva de stat de cărbune și implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne de foc.
Respectivele măsuri au fost luate în condițiile în care concernul rus Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor companiei Moldovagaz după data 1 octombrie.
„Din păcate avem foarte multă incertitudine din partea companiei Gazprom. Noi achiziționăm mai mult gaz pentru stoc. Avem un sprijin din partea BERD, cele 300 de milioane de euro care vor fi folosite în situație de criză. Cumpărăm păcură, creștem rezerva de stat de cărbune, se implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne, acea Hotărâre de Guvern de pregătire care are în calcul trei scenarii este în totalitate implementată și noi suntem optimiști că împreună această iarnă o vom trece cu bine”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu, citat de Radio Chișinău.
Amintim că la finele anului 2021, în contextul prelungirii acordului pe gaze pentru următorii 5 ani, Republica Moldova se obligase să facă un audit internațional la datoriile istorice ale Moldovagaz către Gazprom până la mijlocul acestei veri, termen limită pentru semnarea unui acord cu concernul rus privind stingerea restanțelor.
Termenul asumat de autoritățile de la Chișinău nu a fost respectat, ceea ce înseamnă că Gazprom poate să limiteze sau să sisteze livrările de gaze naturale în orice moment.
Totuși, în luna august, Republica Moldova a contractat o companie din Norvegia și una din Marea Britanie pentru a face auditul datoriilor Moldovagaz. Potrivit contractului rezultatele auditului ar urma să fie însă gata până la 30 ianuarie 2023.
Acum câteva zile vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că șeful Gazprom a refuzat însă să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor după 1 octombrie, fără să menționeze clar dacă Republica Moldova va mai primi gaze după această dată.