Misterul de la 7 aprilie 2009 s-a spulberat. Oricât ar părea de paradoxal, Moscova, singură şi nesilită de nimeni, a ridicat vălul şi ne-a arătat că urmele dezordinilor din centrul Chişinăului duc direct spre birourile administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse.
În solda Kremlinului
Excentricul personaj, anchetat la Chişinău pentru instigarea la violenţe, devine la Moscova în aceste zile unul dintre agenţii electorali ai lui Vladimir Putin. Înregimentarea lui Eduard Baghirov în staff-ul premierului rus, oricum ai suci-o, se constituie într-o probă indirectă a implicării Kremlinului în organizarea actelor de vandalism de la 7 aprilie 2009.
Colaborarea sa cu autorităţile de la Moscova nu începe, bineînţeles, abia acum. Există dovezi indubitabile că el nu-i un bate-poduri extravagant, după cum părea la prima vedere, ci un impostor calificat. Un provocator de meserie în solda regimului Putin.
La 1 februarie 2008, Baghirov l-a snopit în bătăi, în restaurantul „Kofemania”, pe celebrul jurnalist Oleg Kaşin. Nu era o ieşire impulsivă la mijloc, ci o faptă premeditată. Kaşin, precum se ştie, ulterior a fost hărţuit constant de mişcarea de tineret pro-Putin „Naşi” care îi cerea să înceteze să-l mai critice pe „liderul naţional al Rusiei”. Toate acestea au culminat cu un atentat la viaţa jurnalistului. Grav rănit, Kaşin a scăpat ca prin urechile acului.
Un an mai târziu, Baghirov, pe blogul său, ameninţa cu moartea participanţii la „marşul celor care nu sunt de acord”. Era vorba de o manifestaţie antiguvernamentală a Partidului „Drugaia Rossia” în frunte cu Garri Kasparov, care luptă pentru democratizarea ţării.
Să mori pentru Rusia, ucigând 30 de liberali
Baghirov a combinat apucăturile de boemă vulgară cu diverse activităţi politice în interesul lui Putin. În 2007, de exemplu, a participat la campania electorală a formaţiunii „Edinaia Rossia”. Cu această ocazie, a făcut propagandă, la Nijnii Novgorod, în favoarea media-magnatului Konstantin Rîkov care a fost ales deputat al Dumei se Stat pe listele partidului de guvernământ. Reţineţi acest din urmă nume. Cooperarea dintre cei doi nu este deloc întâmplătoare.
Un apropiat al premierului Putin şi al generalului FSB Narîşkin, fost şef al administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Konstantin Rîkov este cunoscut în Rusia ca fiind unul dintre strategii Kremlinului în spaţiul virtual. În anul 2002, acesta, cu sprijinul FSB, a fondat grupul „Litprom” pentru promovarea politicilor oficiale în statele CSI şi denigrarea opoziţiei ruse pe internet. Tot el este patronul holdingului New Media Stars care a editat, în 2007, romanul lui E.Baghirov „Gastarbeiter”.
Ca să fie şi mai clar cu cine avem de a face, voi mai adăuga un detaliu. În luna decembrie 2011, în ajunul marelui miting anti-Putin de pe Piaţa Bolotnaia din Moscova, acest Rîkov scria pe microblogul său de pe platforma „Twitter” că îşi doreşte să moară pentru Rusia. Dar nu oricum, ci „ucigând cel puţin 30 de liberali”.
Procuratura Generală constată că Baghirov a început să viziteze de prin 2008, cu regularitate, Republica Moldova. El a fost arestat la Chişinău, în iunie 2011, se pare că în urma unor informaţii furnizate de SIS care era la curent cu implicarea agenturilor ruse în evenimentele de la 7 aprilie.
În cartea „Revoluţia Twitter”, apărută la finele lui 2010 în Germania, al cărui coautor este subsemnatul împreună cu Nicolae Negru şi alţi câţiva experţi şi scriitori din România şi Europa Occidentală, arătam că Moscova îşi propunea să transforme protestele într-o baie de sânge pentru a discredita forţele democratice şi a incrimina România, oferind astfel pretexte regimului Voronin să lichideze opoziţia şi să întrerupă relaţiile diplomatice cu Bucureştiul. Iată că aceste concluzii sunt confirmate acum chiar de ancheta oficială. Baghirov a lăsat urme la locul faptei.
Sindromul Lugovoi
Potrivit prim-viceprocurorului general al Republicii Moldova, Andrei Pântea, falsa agenţie literară „Litprom” nu-i decât faţada unei grupări subversive. El afirmă că, „în scopul destabilizării situaţiei social-politice, aceştia au întocmit un plan criminal, încercând să se strecoare în rândurile opoziţiei de atunci şi să o compromită, pentru a reduce potenţialul de acţiune a forţelor anticomuniste prin provocarea şi anihilarea, în perspectivă, a acestora”. Lumea crede că Baghirov este scriitor rus, spune Pântea, însă „noi admitem că el s-a infiltrat în mediul social din Republica Moldova” pentru a specula nemulţumirea populaţiei şi a împinge protestele pe o pantă violentă.
De ce se expune astăzi Kremlinul, angajându-l în echipa electorală a lui Putin pe un aventurier demascat? Cred că avem de a face cu sindromul Lugovoi.
Fostul ofiţer KGB şi actualul stăpân al Rusiei, când vine vorba de agenţii săi, se conduce de principiul „nu-i lăsăm pe ai noştri de izbelişte”. Cu riscul de a şifona imaginea ţării în străinătate, Putin îşi promovează oamenii din serviciile secrete, oferindu-le sinecuri grase. Sexy-spioana Anna Chapman, bunăoară, a ajuns vedetă TV şi una dintre conducătoarele organizaţiei de tineret a partidului de guvernământ. Iar ucigaşul lui Aleksandr Litvinenko, ofiţerul FSB, Andrei Lugovoi, a cărui extrădare o cere Marea Britanie, a fost recompensat cu mandatul de deputat al Dumei de Stat.
Şi Baghirov s-a adăpostit sub aripa protectoare a lui Putin. La Chişinău însă îi rămân complicii care, cocoţaţi pe soclul puterii, aşteptau în aprilie 2009 să profite de pe urma acţiunilor lui subversive.
Sursa: Bogatu.voceabasarabiei.net
Foto: Hotnews.md