Eșecul armatei ruse în războiul din Ucraina va permite Republicii Moldova să-și recapete controlul total asupra regiunii transnistrene. Este opinia lui Mihail Podoleak, consilierul principal al președintelui Ucrainei.
Totodată, oficialul ucrainean a remarcat că forțele ruse sunt din ce în ce mai slabe, în timp ce ucrainenii înregistrează tot mai multe victorii.
„Eu consider că unica soluție este eșecul total al Rusiei în războiul cu Ucraina. Dacă Rusia va pierde, dar eu sunt sigur că așa și va fi, și se va retrage, atunci noi ne vom recăpăta enclavele criminale care au existat pe teritoriul nostru din 2014. Mă refer, în principal, la Peninsula Crimeea, Donetsk și Lugansk”, a declarat Mihail Podoleak, în cadrul unui interviu pentru presa de la Chișinău.
El a mai spus că restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, dar și a altor state care au avut de suferit în urma agresiunii Rusiei, este posibilă doar prin înfrângerea armatei ruse.
„Atunci când Rusia va pierde războiul, în interiorul țării vor începe procese de modernizare. Multe state au avut de suferit, inclusiv Republica Moldova, care are o armată străină pe teritoriul său și nu i-a permis statului să se dezvolte economic și politic, creând o situație internă tensionată, cu viziuni negative sau pozitive față de Federația Rusă. Cred că, automat, va fi luată o decizie corespunzătoare, iar Rusia nu se va implica pentru lichidarea, din punct de vedere juridic, a acestor enclave ilegale create în Georgia şi Republica Moldova, dar și alte state unde Rusia pretinde că este teritoriul său”, a menționat consilierul prezidențial ucrainean.
Între timp, în regiunea separatistă transnistreană incidentele nu contenesc. Asociația Promo-LEX a anunțat miercuri, 14 septembrie, că fostul primar al satului Pârâta, veteranul războiului moldo-rus de la Nistru, Gurie Popa, a fost reținut a doua oară de așa-zișii pacificatori ruși. Primul caz a avut loc acum două zile.
„Ieri, din nou, a dat un interviu pentru un post de televiziune în apropierea postului, dar nu pe teritoriul Postului de Pacificare. Când a încercat să se întoarcă spre casă, spre localitatea Pârâta, din nou, a fost stopat, nu i s-au comunicat motivele stopării și pentru pretinse verificări. Aceste două incidente din cauza acestor interviuri în presă unde el critică misiunea de pacificare sunt incidente foarte şi foarte grave, mai ales că pacificatorii nu au aceste competențe de a reține și a verifica mijloacele de transport ale persoanelor civile”, a declarat Pavel Cazacu, avocatul Asociației Promo-LEX, pentru TVR Moldova.
Respectiv, asociația a solicitat implicarea promptă a autorităților constituționale pentru asigurarea ordinii publice, documentarea cazului, dar și asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova.
Astfel, astăzi în cadrul unei reuniuni de lucru a Comisiei Unificate de Control de la Tighina, s-a discutat despre reținerea veteranului războiului moldo-rus de la Nistru.
Delegația Republicii Moldova a calificat drept „inadmisibile asemenea situații tensionante pentru cetățeni la obiectivele gestionate de Forțele Mixte de Menținere a Păcii”. În acest sens, părțile au dispus modificarea instrucțiunilor interne ale militarilor în așa fel încât cazuri similare să nu se mai întâmple.