Însistenţa cu care preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cere retragerea armatelor ruseşti din Moldova poate aduce prejudicii majore păcii din această ţară. De această părere este controversatul istoric Sergiu Nazaria, conducător al Centrului de Analiză şi Prognoză Strategică din Chişinău şi preşedintele Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor „Pro Moldova”, care a comentat pe 12 noiembrie 2010 pentru Vocea Rusiei conţinutul scrisorii trimise de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi prin cerea sprijin în problema scoaterii forţelor militare ruse de pe teritoriul Transnistriei.
Cauzele insistenţei cu care preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Tranistriei sunt multiple, consideră Sergiu Nazaria. Mihai Ghimpu este rusofob, militant al lichidării statalităţii Republicii Moldova şi alipirea acesteia la România.
Statalitatea Republicii Moldova se bazează în primul rând pe o relaţie strânsă cu Rusia, este de părere Nazaria, iar acţiunile pe care le întreprinde actuala conducere de la Chişinău vor duce inevitabil la suprimarea acestor raporturi diplomatice, iar finalul nu va fi altul decât unirea cu România. În consecinţă restabilirea integrităţii teritoriale, unirea cu Transnistria, va fi subminată, ceea ce duce iarăşi la înlesnirea procesului de unificare cu România.
În apropiera alegerilor parlamentare anticipate Mihai Ghimpu doreşte să atragă tot electoratul antirus şi rusofob. Nu este exclus că acelaşi preşedinte interimar va recurge la instrumente de falsificare a scrutinului electoral, iar pentru aceasta el are nevoie de susţinerea unor oficiali NATO, care sunt orientaţi împotriva Federaţiei Ruse, explică Sergiu Nazaria.
Trupele militare ruse nu vor fi retrase de pe teritoriul Republicii Moldova şi asta deoarece ele sunt garantul stabilităţii pe Nistru. Datorită prezenţei acestora aici timp de 18 ani nu a mai căzut nicio picătură de sânge. Deci, garanţia că pacea va fi conservată o constituie anume prezenţa forţelor militare ruse. Rusia are serioase interese geopolitice, geostrategice în regiune, care nu vor fi abandonate la dorinţa unui oarecare Ghimpu, a mai adăugat Nazaria, categorisind aceste forţe militare de menţinere a păcii drept simbolice şi asta deoarece numărul lor a fost redus considerabil în ultimii ani.
În concluzie acelaşi Sergiu Nazaria a mai adăugat că Mihai Ghimpu este folosit de anumite cercuri ale NATO după acelaşi scenariu în care altădată au fost utilizaţi Saakaşvili sau Iuşcenco. Utilitatea acestor personaje politice constă în provocarea Rusiei, astfel încât aceasta să se implice cât mai puţin în soluţionarea unor probleme internaţionale cu adevărat importante.