Mircea Meriacri, originar din Republica Moldova, a fost ales președinte al Consiliului Tineretului din România (CTR), federația care reprezintă tinerii și organizațiile de tineret în România, din care face parte și Federația Tinerilor Basarabeni.
El este primul președinte basarabean al Consiliului Tineretului din România, cu o experiență largă în domeniul reprezentării de tineret și studențești.
De asemenea, în urma Adunării Generale de la Cluj-Napoca, au fost aleși și vicepreședinții Consiliul Tineretului din România. Este vorba despre Rafael Barac Bologa, Larisa Bejan, Valentina Ciobanu, Elena Alexandra Miron și Andreea Scrioșteanu.
Noua conducere a fost aleasă pentru o perioadă de doi ani, din octombrie 2022 până în octombrie 2024. Tinerii care fac parte din noua echipă au experiență în lucrul cu și pentru tineri, în politici publice, organizare și implementare de proiecte, advocacy și sustenabilitate.
„Vrem să vedem o nouă Lege a Tinerilor intrată în vigoare, o Strategie Națională pentru Tineret 2022-2027 asumată în premieră de Guvernul României cu un plan de măsuri pe care să-l implementăm împreună și care să fie asumat de toate ministerele relevante, o creștere vizibilă a participării tinerilor în contextul alegerilor din 2024 și un nivel de reprezentare cel puțin la fel de bun la nivel internațional. Am încredere în noua echipă de conducere și în capacitatea tinerilor și a organizațiilor de și pentru tineret, care se află în spatele nostru, că putem da un sens cât mai multor tineri din România.
Fraților mei basarabeni pot să le promit că din această poziție voi pune umărul la o mai bună conștientizare a valorilor europene în rândul tinerilor din Republica Moldova atât prin intermediul Federației Tinerilor Basarabeni, structură membră CTR, cât și împreună cu partenerii noștri din Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană cât mai curând și sunt convins că tinerii vor juca un rol definitoriu în acest proces.”, a declarat Mircea Meriacri, președintele ales al Consiliului Tineretului din România, citat de Radio Chișinău.
Tânărul, originar din satul Costești, raionul Ialoveni, a plecat din Republica Moldova imediat după protestele din 7 aprilie 2009, fiind unul dintre activiștii din Piața Marii Adunări Naționale de la acea vreme, cu promisiunea de a reveni sau a sprijini comunitățile din Republica Moldova cu toate resursele avute la îndemână.
Încă din primii ani de facultate, Mircea Meriacri a fost implicat în activități de voluntariat. Astfel, el a fost președintele Asociației Studenților Francofoni din Iași, apoi vicepreședinte în cadrul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), manager al Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS), vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România (CTR) și Coordonator Național Asistență Umanitară pentru tineri în contextul crizei refugiaților din Ucraina.
Consiliul Tineretului din România (CTR) reprezintă principalul partener neguvernamental cu atribuții privind politicile publice pentru tineret în raport cu autoritățile administrației publice centrale abilitate în acest sens, Biroul Permanent fiind structura internă de conducere cu rol decizional.
În cei 17 ani de activitate, CTR și-a asumat misiunea de a asigura prezența unei voci puternice a tinerilor în plan instituțional și public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii și care pot avea un impact semnificativ asupra acestora, inclusiv în domenii care țin de ocupare, educație, sănătate, participare civică și politică, sustenabilitate și voluntariat.
CTR reunește structuri federative cu o rețea de peste 600 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).