Solicitările repetate ale Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană nu contribuie la rezolvarea conflictului, ci dimpotrivă creează „nervozitate și neîncredere” între Chișinăul și Tiraspol. Declarații în acest sens au fost făcute de Vitalie Ignatiev, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol.
Astfel, în cadrul unui interviu pentru presa din regiunea transnistreană, separatistul s-a arătat satisfăcut de recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că „Rusia a acționat și continuă să acționeze ca garant al reglementării transnistrene”.
„Accentul care se pune pe misiunea de pacificare nu este niciodată în plus, mai ales, în condițiile de turbulență și instabilitate de la nivel regional și mondial. Noi respectăm în totalitatea strategia stabilită. Rusia și Transnistria acționează împreună în această direcție. Misiunea de pacificare nu are alternative și va continua până când va fi obținută, în mod pașnic, la masa de negocieri, o soluție definitivă și justă a problemei relațiilor moldo-transnistrene”, a mai spus Ignatiev.
El a mai adăugat că de-a lungul timpului, „o pleiadă întreagă de președinți și conducători” ai Republicii Moldova s-ar fi pronunțat „împotriva misiunii de pacificare și au speculat cu tema depozitelor de muniții de la Cobasna”.
„În fond, actuala guvernare nu face nimic deosebit, pur și simplu repetă aceeași linie de comportament, care, după părerea mea, este foarte distructivă. Guvernarea a adoptat un vector pro-Occident și, evident, își vede aliații săi strategici în Occident. Astfel de declarații nu apropie rezolvarea conflictului, dar creează și mai multă nervozitate și neîncredere” a declarat așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol.
De asemenea, separatistul s-a referit și la exercițiile „Scutul de Foc – 2022”, care s-au încheiat la 22 septembrie pe poligonul de la Bulboaca, insinuând că astfel de manevre reprezintă un lucru negativ, care „nu pot normaliza situația”, ci dimpotrivă creează tensiuni inutile.
„Nu e clar pentru ce să zăngănești din arme mai ales în această realitate geopolitică complicată și tensionată, în condițiile conflictului din Ucraina. Conducerea R. Moldova se ocupă și de militarizarea activă a țării, adică se livrează tehnică militară, anumite tipuri de armament. Și, desigur, provoacă neliniște intensificarea exercițiilor militare cu NATO, cu partenerul strategic al R. Moldova, România, și cu SUA. Aceste acțiuni nu comportă un caracter pașnic și nu vor duce la normalizarea relațiilor” a mai acuzat Ignatiev.
Declarațiile separatistului au fost făcute în contextul în care, în această săptămână, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și distrugerea munițiilor de la Cobasna.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din regiunea transnistreană a R. Moldova nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999.
Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.