Cetățenii Republicii Moldova care vor răspunde „mobilizării parțiale” anunțate de liderul rus Vladimir Putin și vor merge să lupte de partea agresorului în războiul din Ucraina vor fi pedepsiți.
Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care a specificat că la Consiliul Suprem de Securitate de sâmbătă s-a discutat despre riscul de mobilizare a cetățenilor din regiunea transnistreană și despre posibilitatea înăspririi pedepselor în acest sens.
„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale statului. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia rusă, și se înrolează de partea agresorului”, a menționat șefa statului.
Totuși, Maia Sandu a specificat că deocamdată nu există informații despre asemenea mobilizări în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
De asemenea, președintele R. Moldova a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Rusia în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare desfășurate.
„Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere.
În ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația. Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a declarat Maia Sandu.
Amintim că președintele Republicii Moldova a convocat sâmbătă, 24 septembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate. În cadrul acesteia, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Rusia referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale. Totodată, s-au discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare.