În contextul mobilizării anunțate de Rusia, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău este cu ochii și pe regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de Alexandru Musteață, șeful SIS din Republica Moldova.
Potrivit presei de la Chișinău, șeful SIS a menționat în cadrul unei mese rotunde pe tema consolidării rezilienței R. Moldova, privind elaborarea unei noi Strategii Naționale de Securitate, că pentru instituția pe care o reprezintă „problema transnistreană este unul dintre riscurile la care atragem noi atenția. Noi ca instituție, colectăm și analizăm datele și dăm mai departe datele. În rest, toate sarcinile privind soluționarea problemei transnistrene țin de formatele decise, pe platforma Biroului de Reintegrare”.
Referindu-se la fluxul de cetățeni din regiunea transnistreană, în contextul unui eventual ordin al pretinsului lider de la Tiraspol privind mobilizarea oamenilor de acolo de partea Rusiei, Alexandru Musteață a explicat că „noi, cei din instituția pe care o conduc, avem metodologia necesară și capacitatea de a obține date, să cunoaștem, deseori, din timp”. „Cine vine, cine sunt persoanele respective, au anumite atribuții la așa-numitele organe ale securității din cealaltă parte a Nistrului. Și, eventual, dacă sunt persoane care se află în vizor, atunci poliția este instituția abilitată să intervină”, a specificat el.
De asemenea, șeful de la SIS a mai spus că „în ceea ce privește regiunea transnistreană, chiar și acum nu există niciun impediment ca cetățenii să treacă de partea dreaptă a Nistrului, unu. Doi: pe cei care sunt acolo, Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova. Și atunci e greu să pui anumite filtre și să zici că acesta e bun și acesta e rău”.
În cadrul aceluiași eveniment, unde s-a pus în discuție elementele ce se vor regăsi în noua strategie de securitate a Republicii Moldova, generalul Ion Coropceanu a punctat două mari vulnerabilități ale Republicii Moldova venite din partea transnistreană.
„Prima componentă este forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal. Cea de-a doua componentă sunt forțele paramilitare ale pretinsei armate transnistrene. Împreună reprezintă un risc. Din punct de vedere al abordărilor pot să constat că ambele structuri au un singur punct de comandă, dacă le privim ca risc și amenințare în adresa securității Republicii Moldova”, a conchis generalul Coropceanu.
Articolul integral poate fi citi pe zonadesecuritate.md.