România ar putea acoperi necesarul de gaz pentru Republica Moldova în condițiile în care CET-urile vor trece la păcură. Declarații în acest sens au fost făcute de Andrei Spînu, vicepremier de la Chișinău, după ce Nicolae Ciucă, premierul de la București, a anunțat că, în caz de urgență, România va putea livra Republicii Moldova 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Potrivit lui Andrei Spînu, pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023, se estimează un necesar de 800 de milioane de metri cubi de gaz. Dacă, însă, se vor face economii, iar compania Termoelectrica va folosi păcura, va fi nevoie de 500 de milioane de metri cubi de gaz pentru a trece cu bine de această iarnă. Astfel, volumul de 5 milioane de metri cubi de gaz pe care România îl poate livra zilnic ar putea acoperi necesitățile Republicii Moldova.
„Există această interconexiune tehnică de livrare a gazelor, acel gazoduct care dacă s-ar utiliza la capacitate maximă ne-ar ajuta și ar fi suficient să trecem de această iarnă cu anumite condiții că Termoelectrica trece pe păcură în anumite zile când avem afară o temperatură mare și consumul este mai ridicat. Noi de mai mult timp am zis că ne dorim un contract pe termen lung semnat între Republica Moldova și România pe anumite volume”, a precizat vicepremierul de la Chișinău în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
În prezent, Republica Moldova a contractat 53,5 milioane de metri cubi de gaz. O parte din el se află în sistemul de transport din R. Moldova, iar altă parte e în sistemul de transport al României. Ieri, compania de stat Energocom din Republica Moldova, a obținut licența de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energetică din România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața română. Totodată, Energocom a fost înregistrată pe Regional Booking Platform. Astfel, în următoarele săptămâni Republica Moldova va putea stoca gaz și în depozitele din Ucraina.
„În România, noi în sistemul de transport avem aproximativ 24 de milioane, probabil va fi stocat integral în România, iar cealaltă cantitate în Ucraina. Depozitele Ucrainei de gaze sunt în zona de vest, în regiunea orașului Lvov, însuși tehnic cum sunt construite depozitele sunt la o adâncime destul de mare, un atac nu ar avea cum să le afecteze. De asemenea, foarte multe țări europene stochează și acum gaz în Ucraina”, a mai spus Andrei Spînu.
În același timp, compania Moldelectrica a semnat un contract cu Transelectrica din România, care se activează în caz de urgență pentru livrarea energiei electrice.
Amintim că, la începutul acestei luni, Gazprom a redus cu 30 la sută livrările de gaze către Republica Moldova. Asta în condițiile în care de la 1 octombrie se schimbă formula de calcul a preţului de achiziţie a gazelor naturale. Astfel, în octombrie, 1.000 de metri cubi de gaz costă aproximativ 1.074 de dolari faţă de 1.881 de dolari în septembrie. Totuși, deși Republica Moldova cumpără gaz mai ieftin, ANRE de la Chișinău a anunţat astăzi că tariful pentru consumatorii finali nu se va schimba.
Potrivit sursei citate, tarifele aprobate includ prețul mediu anual de achiziție a gazului. Prin urmare, în tariful stabilit în luna septembrie a fost inclus și prețul de import pentru trimestrul patru al anului 2022, dar și o parte din pierderile acumulate până acum de Moldovagaz.