Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost inclusă într-o listă a femeilor-lider din politică, care l-au înfruntat pe președintele rus Vladimir Putin. Clasamentul a fost realizat de publicația americană New York Post.
Potrivit publicației americane, Maia Sandu s-a făcut cunoscută pentru poziția neclintită în condamnarea invaziei ruse în Ucraina, deși R. Moldova este total dependentă de gazul rusesc.
„Maia Sandu, micuțul președinte în vârstă de 50 de ani al R. Moldova, rămâne la fel de neînfricată ca întotdeauna. Protestele stradale cu privire la creșterea prețurilor la energia electrică alimentate de agitația rusă amenință să destabilizeze cel mai sărac stat din Europa. Sub conducerea Maiei Sandu, R. Moldova a acceptat un număr mare de refugiați și și-a menținut cu fermitate parcursul pro-european. Toate astea, în contextul în care nu are practic armată și este sută la sută dependentă de gazul rusesc” scrie New York Post.
Jurnaliștii de la New York Post au mai scris că Rusia ocupă parțial Republica Moldova, mai exact regiunea transnistreană și au citat-o pe Maia Sandu care a declarat că „războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar care este prețul libertății”.
Astfel, publicația americană a mai subliniat că toate aceste motive, inclusiv faptul că a învins în alegerile prezidențiale în ciuda campaniilor vicioase de dezinformare țintite de Rusia împotriva sa, fac ca influența Maiei Sandu să depășească hotarele Republicii Moldova.
Pe lângă Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în clasamentul respectiv au mai fost incluse președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Estoniei, Kaja Kallas, prima femeie ministru de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, dar şi premierul finlandez, Sanna Marin.