Viile rodesc cu scopul precis de a-i desfăta pe iubitorii de vin și viață bună. Migala și răbdarea viticultorilor sunt onorate cu fiecare pocnet de sticlă desfăcută, acompaniat de plescăitul satisfăcut al buzelor după fiecare înghițitură. Despre multă migală și răbdare este vorba în noul episod Wine Trips from România în Moldova, transmite PRO TV.
Strugurii se desăvârșesc în vin, această licoare, zice-se, iubită de zeii multor culturi și transmisă pământenilor spre desfătare. Recoltarea lor se face cu trudă, iar fabricarea vinului necesită migală care se măsoară în ani de așezare și fixare a gustului și aromelor. Despre răbdare și migală este vorba și la Château Cojușna, unul dintre cei mai mari producători de vinuri și divinuri din Republica Moldova.
Wine Trips from România, somelierul Sergiu Nedelea și maestrul Gheorghe Țopa au ajuns în patria vinurilor distilate, cărora aici li se zice divinuri. Noi, ceilalți, le spunem coniacuri și putem intui că puțină lume știe cum se fabrică.
Château Cojușna, vinuri și divinuri din 1995
Din 1995, Château Cojușna produce vinuri liniștite și divinuri (coniacuri) din soiuri de struguri europene și autohtone. Compania din Republica Moldova cultivă 200 de hectare de viță de vie la Cojușna, raionul Strășeni, în centrul țării, iar activitatea principală a holdingului e axată pe producerea și exportul distilatoarelor de vinuri, coniacurilor și altor băuturi tari. E multă răbdare și muncă de finețe la crearea vinurilor distilate care poartă eticheta Château Cojușna, care ajung pe piață după mulți ani de maturare. Distileria, unică în Republica Moldova, are la păstrare și maturare băuturi care au deja 15 ani de „somn liniștit”.
Vinurile de Château Cojușna, în special cele roșii, sunt extrem de apreciate la export, principala piață de desfacare fiind China, după cum mărturisește Mihail Cracan, director de producție. Sergiu Nedelea și maestrul Gheorghe Țopa au avut ocazia să pătrundă în camera de maturare a vinurilor, înțesată de baricuri de 225 litri sau budane de 110 hectolitri.
„Vinul trebuie consumat cât mai aproape de butoi, ca să nu se piardă farmecul lui”, spune Mihail Cracan, care i-a primit pe oaspeți cu Piatra Roșie, un cupaj reușit de Merlot, Ancellotta (soi italian) și Alicante (soi spaniol), medaliat cu aur la competițiile internaționale de profil.
Continuarea articolului aici.