Astăzi, marele poet unionist Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 83 de ani.
Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din raionul Șoldănești, Dumitru Matcovschi a devenit, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Republicii Moldova recunoscut în critica literară pe plan internațional și un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.
În 1961 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de redactor la ziarul „Moldova Socialistă”, redactor-șef adjunct la săptămânalul „Cultura” (1966-1970), redactor-șef al revistei „Nistru”, numită mai târziu „Basarabia” (1988-1997).
La 17 mai 1989, este victima unui accident rutier. Urmează un tratament îndelungat la clinici din Chișinău, Moscova și București. Revine în rândurile luptătorilor pentru eliberarea națională, rămânând unul dintre însuflețitorii luptei contra regimului totalitar.
Debutând în anul 1963 cu placheta de versuri „Maci în Rouă”, Dumitru Matcovschi cade, pentru prima dată, victima regimului totalitar atunci când, cinci ani mai târziu, volumul său de versuri „Descântece de alb şi negru” este interzis de cenzura sovietică, fiind considerat subversiv.
Poetul continuă, însă, lupta pentru limba română, iar în anul 1988, în calitatea sa de redactor-şef al revistei „Nistru”, devenită, ulterior „Basarabia”, are curajul să publice istoricul articol „Veşmântul fiinţei noastre” de Valentin Mândâcanu care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin.
În revista „Basarabia” condusă de poetul Dumitru Matcovschi a văzut lumina tiparului şi Sfânta Scriptură în alfabet latin, sau „Doina” lui Mihai Eminescu.
Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. În 1989 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, în 1995 – cu „Ordinul Republicii”, în 1997 – cu Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”, în anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor și în 2011 este distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A, Literatură, de către președintele României, Traian Băsescu.
În 2009, cu ocazia aniversării a 70-a de la naștere, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Chișinău.
Autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru, Dumitru Matcovschi a plecat la cele veșnice la 26 iunie 2013 și a fost înmormântat la baștină. Gimnaziul din satul natal îi poartă numele.
La 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.