Decizia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z și panglica Sfântului Gheorghe, respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate, au decis experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția.
Experții acestui organism care funcționează pe lângă Consiliul Europei au adoptat un aviz în acest sens în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie. Avizul a fost solicitat de Guvernul de la Chișinău după ce comuniștii și socialiștii din Parlament au contestat temeiul unei astfel de măsuri.
Comisia de la Veneția „consideră că este plauzibil” să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei ar putea aduce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din republică.
De asemenea, experții Comisiei de la Veneția au ajuns la concluzia că adoptarea rapidă a acestei interdicții – trecută prin Parlament în decurs de o săptămână – a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Comisia de la Veneția găsește justificate și reglementările prin care Chișinăul a impus restricții în audio-vizual pentru preluarea unor programe rusești de propagandă. Legea nr. 143 urmărește să protejeze securitatea informațională în R. Moldova prin impunerea furnizorilor de servicii media și a distribuitorilor de condiții privind originea geografică a programelor audiovizuale și prin interzicerea difuzării de programe audiovizuale care constituie „discursuri care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.
Având în vedere faptul că Republica Moldova „este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe”, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 „urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente”, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei, citat de TVR Moldova.
Comisia de la Veneția subliniază însă că unele din amendamentele acestei legi nu sunt suficient de precise și ar putea avea un efect descurajator asupra presei din Republica Moldova și, prin urmare, face o serie de recomandări.
Amintim că Parlamentul de la Chișinău a votat pe 14 aprilie 2022 în lectură finală un amendament la Codul Contravențional prin care pe teritoriul Republicii Moldova se interzic simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „V” și „Z” și așa-numita panglică Sfântul Gheorghe.
Ulterior, la 19 aprilie, președintele Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolistica de război a Rusiei în Republica Moldova, subliniind că „trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia și să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre”.