A doua parte a campaniei de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova din acest an va demara joi, pe 27 octombrie, când vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană. Acțiunea are loc cu sprijinul României, într-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova (ANSA), momelile vor fi distribuite din avion, pornind de pe Aeroportul Mărculești, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 de momeli per kilometru pătrat, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor.
Astfel, sursa citată recomandă restricționarea, timp de două săptămâni după distribuirea momelilor, circulației libere a câinilor și pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care au fost distribuite momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.
De asemenea, ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, dar, în cazul consumului accidental, vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici.
„Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc. Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită. Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă”, a recomandat ANSA.
Menționăm că Uniunea Europeană a oferit un grant pentru măsuri de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotarul cu România, în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul statului. Principalul obiectiv al proiectului este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de stat liber până în anul 2023. O asemenea campanie de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova a fost desfășurată și în anul 2021.