Autoritățile Republicii Moldova nu au încă un răspuns din partea concernului rus Gazprom în ceea ce privește livrările de gaze naturale pentru luna noiembrie. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.
„În domeniul gazelor, din păcate, nu avem încă un răspuns de la Gazprom, de la Federația Rusă referitor la livrările de gaze pentru luna noiembrie, chiar dacă am încercat de mai multe ori să iau legătura și să discutăm acest subiect” a specificat oficialul în debutul ședinței Guvernului.
Andrei Spînu a mai subliniat că în prezent Republica Moldova a cumpărat și are stocate în România și Ucraina în jur de 90 de milioane de metri cubi de gaze, în fiecare zi realizându-se achiziții noi.
Totodată, referindu-se la situația privind energia electrică, vicepremierul de la Chișinău a spus că în continuare există riscul unor deconectări masive de la curent.
Potrivit oficialului, astăzi consumul de electricitate a fost asigurat de la centrala din stânga Nistrului, în proporție de 46%, 35% din România, iar 10 la sută din producerea locală.
„Astfel, astăzi avem un deficit de de energie electrică de circa 7%. Acest deficit este acoperit prin contractul de avarie pe care îl are Moldelectrica cu operatorul de transport de energie electrică din România Transelectrica”, a subliniat vicepremierul Andrei Spînu.
La rândul său, Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova, a explicat că deficitul de energie este cumpărat la un preț mult mai mare decât cel din contractele comerciale semnate din timp.
„Procurăm electricitate din România. Energocom a semnat un nou contract cu OMV Petrom (România) de furnizare a 50 de MW, dar avem nevoie de cantități adiționale. Aceste cantități pe piață sunt , din păcate, mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. Anume din acest motiv facem îndemnul să continuăm să economisim pentru că avem anumite cantități la prețuri mai mici, dacă le depășim suntem puși în situația să vedem dacă ne putem permite prețurile de pe piață sau sunt alte alternative”, a declarat Gavrilița.
Amintim că Republica Moldova are un deficit de gaze și energie electrică după ce Gazprom a decis unilateral să reducă, de la 1 octombrie, cu 30% livrările de gaze naturale. În acest context, acum câteva zile, Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, a anunțat că nu este capabilă să livreze întregul necesar de energie electrică în dreapta Nistrului.