Republica Moldova beneficiază de energie electrică din România la preț subvenționat, care este mult mai mic decât prețul de piață. Declarația a fost făcută de Veaceaslav Ionița, expert economic de la Chișinău.
Specialistul a remarcat, într-o amplă analiză, că după ce din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice, Ucraina a fost nevoită să sisteze livrările de curent către Republica Moldova, România a venit imediat în ajutorul cetățenilor din stânga Prutului.
„Guvernul României în mod prioritar a decis în timp record de 24 de ore să ofere R. Moldova cel puțin 70 milioane kWh de energie electrică la preț plafonat, diferența fiind acoperită de Guvernul României. Acest sprijin imediat și necondiționat al României acoperă breșa creată de imposibilitatea importurilor din Ucraina și acoperă 25-30% din importurile noastre din această perioadă. Trebuie să menționăm că R. Moldova beneficiază de energie electrică din România la preț subvenționat, mult mai mic decât prețul de piață. Sprijinul oferit de Guvernul României prin subvenționarea prețului la energie electrică se ridică la 7 milioane de euro lunar și va constitui cel puțin 35 milioane de euro pentru următoarele 5 luni. Este un sprijin financiar direct, care trebuie privit ca un ajutor din partea Guvernului României oferit cetățenilor R. Moldova. În prezent România precaută posibilitatea de a majora suportul pentru R. Moldova cu 60%, cea ce ne va permite să acoperim 40% din necesarul de energie importată”, a specificat Veaceaslav Ioniță pe blogul său.
Amintim că Guvernul României a modificat legislația pentru a putea vinde electricitate Republicii Moldova la un preț mai mic decât cel de piață. Astfel, începând din 14 octombrie, România livrează Republicii Moldova 30 la suta din necesarul de electricitate, la prețul de 90 euro/MWh.
Totuși, chiar dacă România acoperă necesarul de energiei electrică care nu mai poate fi livrat de Ucraina, Republica Moldova înregistrează în ultimele zile un deficit de energie electrică.
Acest lucru se întâmplă după ce începând cu 24 octombrie Centrala de la Cuciurgan, aflată în gestiunea separatiștilor de la Tiraspol, a anunțat că nu este capabilă să livreze întregul necesar de energie electrică în dreapta Nistrului din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale de către concernul rus Gazprom.
Prin urmare, în ultimele zile deficitul de curent înregistrat în Republica Moldova este acoperit tot de România în baza unor contracte de avarie.