Monumentele personalităților românești din Cimitirul Central din Cernăuți urmează a fi renovate în cadrul unui proiect inițiat de Societatea „Golgota”. Activitățile din cadrul proiectului sunt coordonate de Vasile Rauț, președintele societății, notează Agenția BucPress.
„Avem proiectul de conservare și renovare a monumentului istoricului Dimitrie Onciul. El a murit la București, dorința lui ultima a fost să fie înmormântat în nordul Bucovinei, de unde a provenit. A fost adus de la Academia Română și înmormântat la Cernăuți în Cimitirul Central. După cel de al doilea Război Mondial Cimitirul Central a fost în decădere și în paragină. În 1990 când am intrat în Cimitir era pădure. Mulți copaci căzuți peste monumente, nu putea fi văzută starea lor de conservare. Acum s-a mai îmbunătățit situația, însă monumentele nu au avut niciun fel de intervenție, nici conservare preventivă nici restaurare”, a declarat pentru BucPress dr. Laurențiu Dragomir, restaurator, reprezentant al Asociației pentru protecția patrimoniului București.
Monumentul funerar al lui Dimitrie Onciul a fost vizitat și de Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, care a transmis un mesaj de susținere a reconstrucțiilor monumentelor funerare a marilor predecesori români din Cernăuți.
„Suntem mândri să fim astăzi aici cu experți din România care se vor ocupa de restaurarea acestui monument. Asociația pentru protecția patrimoniului București în parteneriat cu Societatea Golgota au obținut finanțare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru restaurarea criptei istoricului Dimitrie Onciul din Cernăuți. Prima criptă dintre cele 17 propuse, dintre care 13 sunt avizate. Sunt înaintași ai neamului românesc și personalități marcante ale istoriei Bucovinei și trebuie să le cinstim cum se cuvine”, a subliniat aceasta pentru sursa citată.
Președintele Societății „Golgota” Vasile Rauța a precizat, în final, că la Capela Mitropolitană din Cimitirul Vechi sunt peste 200 de morminte în care își dorm somnul de veci personalități românești, criptele datând din secolul XIX și XX. Multe dintre aceste morminte au fost vandalizate în perioada sovietică.