Adunarea Populară a Găgăuziei cere autorităților de la Chișinău să reorienteze vectorul de politică externă al țării spre proiecte de integrare eurasiatice și anume spre cel propus de premierul rus, Vladimir Putin, în luna octombrie a anului 2011. Este vorba despre Uniunea Eurasiatică – inițiativă de integrare economică, care are drept scop final restabilirea influenței rusești în spațiul ex-sovietic.
Membrii Adunării populare a autonomiei găgăuze susțin că această declarație este făcută în deplină conformitate cu conținutul Legii Republicii Moldova Cu privire cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri) şi Codul juridic al Găgăuziei privind participarea politica internă şi externe a Republicii Moldova în legătură cu aspectele legate de interesele Găgăuziei.
Luând în considerare interesele poporului găgăuz, reprezentanții acestuia sunt de părere că problema aderării Republicii Moldova trebuie să fie scoasă la referendum, iar cel care trebuie să hotărască este poporul. Dacă cerințele Adunării populare găgăuze vor fi ignorate, atunci poporul găgăuz își rezervă dreptul să-și caute singur căile de rezolvarea acestei probleme şi să își exercite dreptul de a stabili vectorul politic al Găguziei.
Argumentele aduse pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică țin de situația politică internă și de incapacitatea autorităților de la Chișinău de a stabili o politică externă fermă, prin intermediul căreia să mențină ridicat nivelul de încredere al partenerilor externi, adică al Federației Ruse și al Uniunii Europene, precum și al propriilor cetățeni. Tot în calitate de argument servește și faptul că Republica Moldova nu dispune de resurse energetice proprii, ceea ce o face vulnerabilă în timpul iernii. Unicul lucru care se menține stabil în Moldova este creșterea constantă a nivelului sărăciei, se mai spune în același comunicat.
Astfel, singura cale de îmbunătățire a condițiilor macroeconomice ale țării este aderarea la inițiativa eurasiatică a candidatului pentru funcția de președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și integrarea în Comunitatea Economică Eurasiatică (CEE).
Amintim aici că fostul președinte al Republicii Moldova, declarase în perioada în care s-a aflat la conducerea statului că CEE ar fi o alternativă foarte bună la alte inițiative de integrare economică regionale, inclusiv la cele europene.