Jurnaliștii RISE Moldova, au publicat astăzi, în cooperare cu Centrul „Dossier”, o investigație prin intermediul căreia au făcut o serie de dezvăluiri privind implicarea Serviciului Federal rus de Securitate în Republica Moldova.
Jurnaliștii de investigație au aflat, mai exact, cine este angajatul Serviciului Federal rus de Securitate „responsabil” de coordonarea politicienilor din R. Moldova, prin intermediul cui serviciile rusești au influențat alegerile din Republica Moldova, precum și cine dintre ofițerii de securitate, având acoperire diplomatică, „supraveghează” regiunea transnistreană și sudul Ucrainei.
„25 decembrie 2016. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău aterizează un avion de rută de la Moscova. La bordul navei se află un cetăţean rus cu paşaport diplomatic. Sosirea lui coincide cu perioada în care Igor Dodon intra în exercițiul funcției de președinte al Republicii Moldova.
Misteriosul pasager nu era nimeni altul decât Dmitrii Miliutin, general al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, iar vizita lui se va desfășura departe de ochii presei. Totuşi, în următorii ani, colegii lui, precum și politicienii din R. Moldova pe care îi tutelează, vor juca un rol important în multiplele operaţiuni secrete desfășurate în interiorul politicii de la Chișinău.
Serviciile de securitate reprezintă unul din instrumentele de bază prin intermediul căruia Federația Rusă încearcă să influențeze starea de lucruri din fostele state sovietice. Este concluzia unei note secrete elaborată de Statul Major al Federației Ruse şi destinată administrației de la Kremlin. Nota a fost transmisă jurnaliștilor RISE Moldova de către colegii de la Centrul „Dossier”.
În cazul R. Moldova, responsabil principal este pasagerul discret de pe cursa Moscova-Chișinău din 2016. Anume pe generalul FSB Dmitrii Miliutin, în vârstă de 55 de ani, îl indică în această postură atât sursele RISE, cât şi „Dossier”.
Conform datelor portalului rus de investigații „IStories”, în cadrul FSB generalul Miliutin deţine funcţia de șef adjunct al Departamentului Informaţii Operative al Direcţiei 5. Potrivit jurnaliştilor ruşi, anume în baza rapoartelor întocmite de Direcţia 5, administrația de la Kremlin a și luat decizia de a invada Ucraina.
„Ei plăsmuiau, interpretau greşit, uneori chiar își dădeau frâu liber imaginaţiei, iar conducerea credea în toate acestea cu plăcere. De exemplu, ei scriau că regiunile Ucrainei trăiesc separat de autoritățile de la Kiev și, deîndată ce vor fi stimulate un pic, ele vor alerga spre Rusia”, citează IStories un fost angajat al FSB.
„JOC POLITIC SUBTIL”
O sursă din anturajul lui Miliutin a transmis în posesia redacțiilor RISE Moldova şi „Dossier” mai multe imagini realizate în 2017, la un banchet organizat cu prilejul zilei de naștere a lui Miliutin. Mai exact – aniversarea a 50 de ani.
Pozele cu Miliutin, coordonatorul R. Moldova din cadrul FSB, precum și cu mai mulți colegi de-ai săi, le publicăm în premieră.
În imagini l-am mai identificat pe Valerii Soloha, șeful Secției nr. 11 din cadrul Departamentului Informaţii Operative. Soloha e subalternul lui Miliutin și, la fel ca superiorul său, e responsabil de tutelarea intereselor rusești pe malul drept al R. Moldova. În cadrul festivității, Soloha l-a complimentat pe Miliutin. Și a accentuat: „Personal, sunt adeptul operațiunilor dure, […] dar noi facem un joc politic subtil”.
Anterior, Renato Usatîi, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, a pomenit direct de „operațiunile dure” ale lui Soloha, personal, și ale FSB-ului, în general. În cadrul unui briefing din 2020, Usatîi a declarat că Soloha ar fi fost implicat în exercitarea presiunilor asupra colegilor săi de partid, pentru că refuzase să susțină realegerea lui Igor Dodon pentru al doilea mandat de președinte.
Afirmațiile lui Usatîi despre influența FSB-ului asupra politicii din R. Moldova am reușit să le confirmăm din mai multe surse și baze de date.
STRATEGIE PENTRU SOCIALIȘTI
Noiembrie 2019. Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, filmează cu telefonul, în incinta sediului Partidului Socialiștilor, cum un grup din vreo 30 de persoane jubilează victoria socialistului Ion Ceban la alegerile pentru funcția de primar general al mun. Chișinău.
În obiectiv ajunge și Vladimir Șirobokov, expert în tehnologii politice din Federația Rusă. Ca și Miliutin, e originar din Ijevsk, un oraș din extremitatea sud-estică a Rusiei europene.
Jurnaliștii RISE Moldova și „Dossier” au reușit să afle că Șirobokov este autorul unui document în care este prezentată, succint, strategia de activitate a staffului electoral al socialiștilor pentru anul 2019. Mai mult, documentul a fost adresat și generalului FSB Dmitri Miliutin, coordonatorul principal al intereselor rusești în R. Moldova”, se arată în investigația publicată pe rise.md
Continuarea investigației poate fi citită aici.