Republica Moldova va avea mâine un deficit de energie electrică de peste 4000 MWh. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, care a îndemnat din nou cetățenii să facă economii.
Potrivit oficialului, Energocom, companie de stat din Republica Moldova, nu a semnat un contract de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie cu Centrala de la Cuciurgan, subordonată regimului separatist de la Tiraspol.
„SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:
– S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie;
– S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie;
– Pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate);
– Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala de la Cuciurgan – n.red)
În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh.
Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate”, a specificat vicepremierul de la Chișinău.
Totodată, Andrei Spînu a menționat că în luna noiembrie concernul rus Gazprom a confirmat doar 5.7 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.
„Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie. Tot astăzi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ 127 mln m3”, a afirmat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.
Amintim că Republica Moldova are un deficit de gaze și energie electrică după ce Gazprom a decis unilateral să reducă încă de la 1 octombrie livrările de gaze naturale. În acest context, Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că nu este capabilă să livreze întregul necesar de energie electrică în dreapta Nistrului.