Statele Unite ale Americii nu au, în prezent, niciun indiciu că ar există planuri privind un eventual atac militar asupra teritoriului Republicii Moldova de către Rusia. Declarații în acest sens au fost făcute de către ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Longsdon.
Potrivit diplomatului, deși Republica Moldova are mulți parteneri și prieteni în regiune care ar putea să o ajute în cazul unui eventual atac, autoritățile de la Chișinău ar trebui să se gândească la armată, la pregătiri.
„La începutul lunii ianuarie, noi și partenerii, în special SUA, am fost foarte deschiși în a oferi informația pe care noi o avem. Din păcate, a trebuit să spunem oamenilor ceea ce îi așteaptă în februarie. Oamenii știau, chiar dacă ne-a fost greu să credem că Rusia planifică acest atac teribil în Ucraina. A fost clar că informația noastră a fost corectă. Noi continuăm să urmărim această situație. Am spus-o cu mai multe ocazii și o pot spune și astăzi, noi nu avem niciun indiciu că sunt planuri unui atac militar pe teritoriul Republicii Moldova de către Rusia și este un lucru bun”, a declarat Kent Longsdon în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.
Ambasadorul a mai precizat că, deși Republica Moldova are mulți parteneri și prieteni în regiune, autoritățile din SUA își dau seama cât de important este pentru Chișinău să existe o forță care ar putea să o protejeze.
„Noi știm că este de asemenea important ca voi să aveți o forță credibilă, care să fie o forță care poate să vă protejeze. Asta este foarte important. Eu cred că atunci când ne uităm la conexiunile voastre cu Europa, evident că noi sprijinim foarte mult decizia UE de a oferi Republicii Moldova statutul de stat candidat. Dar, noi nu avem niciun indiciu că voi ați putea să fiți atacați acum la moment, dar dacă veți fi este foarte important ca Moldova să se gândească la pregătiri, să se gândească la armată”, a explicat diplomatul.
Kent Longsdon a menționat că SUA a sprijinit și va ajută Republica Moldova în domeniul militar, în special în ceea ce privește instruirile sau echipamente.
„Am încercat să ajutăm Armata și Ministerul Apărării. De mulți ani noi am sprijinit Republica Moldova și în domeniul militar, în special instruiri, echipamente, vizitatori și oamenii care mergeau la instruire. Dat fiind acest război groaznic la câțiva kilometri de Moldova, este foarte important pentru statul vostru să înțeleagă ce înseamnă acest lucru. SUA, UE, și alți parteneri am sporit asistența pe care dorim să o oferim către Republica Moldova, în special în sfera militară”, a adăugat ambasadorul.
Scenariul unui posibil atac din partea Federației Ruse în Republica Moldova este un subiect pe larg discutat odată cu începerea războiului în Ucraina de către Rusia, pe 24 februarie. Pe 17 octombrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că securitatea cetățenilor este primordială, iar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la integritatea și suveranitatea teritorială a Republicii Moldova, statul va pune în aplicare metodele de protecție suplimentară.