În timpul Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide, dintre care peste 22 mii tone fiind interzişi în 1970 la Convenţia de la Stockholm. Drept consecinţă, către anii 90, Institutul de Meteorologie Experimentală atesta că 60% din suprafaţa arabilă a ţării a fost contaminată cu pesticide, concetraţia cărora depășea în unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil, iar Centrul pentru Medicină Preventivă semnala existenţa unui nivel periculos de reziduri de pesticide în roşiile (56%) şi strugurii (40%) recoltaţi în Republica Moldova. Începând cu anul 2004 cu suportul statelor NATO şi altor organizaţii internaţionale, au fost deja evacuate 1.300 tone de pesticide, iar altele aproximativ 2.000 tone au fost centralizate în depozite securizate. Cu toate acestea, cetăţenii rămân a fi insuficient de informaţi despre pericolul pesticidelor depozitate în unele cazuri chiar în preajma localităţii unde locuiesc.
Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova în parteneriat cu Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, invită jurnaliştii şi bloggerii la clubul de presă cu tema “Pericolul pesticidelor inutilizabile pentru sănătatea publică” cu participarea viceministrului Apărării, Igor Panfile, şefului Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, fost ministrul al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, Doc. Anatol Tărâţă, Institutul de Ecologie şi Geografie, AŞM şi reprezentaţi ai Ambasadelor statelor membre NATO. De asemenea va fi prezentat reportajul video realizat în cadrul proiectului”Chimicale în preajma casei mele” despre pesticidele inutilizabile stocate în Republica Moldova.
În cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc şi lansarea expoziţiei de fotografie ”Identificarea şi Evacuarea Pesticidelor din Republica Moldova”, unde sunt prezentate publicului locurile de depozitare a pesticidelor precum şi contribuţia contribuţia autorităţilor naţionale şi partenerilor internaţionali în identificarea şi securizarea acestor substanţe toxice.
Evenimentul va avea loc în ziua de Marţi, 28 Februarie, 2012, începând cu ora 14:00, în incinta Centrului de Informare şi Documentare privind NATO, str. Bănulescu Bodoni 2A.
Pentru mai multe detalii puteți să accesaţi www.chimicale.wordpress.com sau să contactaţi organizatorii evenimentului la +373 22 57 78 24 ori pe info@nato.md