Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, care este şi Guvernatorul din partea Republicii Moldova la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a avut o întâlnire cu Julia Otto, director BERD pentru Republica Moldova, anunță Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media al Ministerului Economiei.
În cadrul întrevederii a fost efectuată o trecere în revistă a proiectelor comune dintre BERD şi Republica Moldova, Julia Otto menţionând că „anul 2011 a fost un an pozitiv pentru Republica Moldova, de curând fiind întărit şi Planul anual pentru 2012, cu un volum de investiţii estimat între 70 şi 120 mln. EURO, ce va cuprinde 11 proiecte concrete pentru diverse domenii de dezvoltare în Republica Moldova”.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat înalt disponibilitatea BERD-ului de a oferi suport Republicii Moldova, în special în această perioadă de reforme structurale iniţiate de către Guvern în economia naţională. Vicepremierul Valeriu Lazăr a accentuat că „Este binevenit faptul că s-a decis alocarea unor sume concrete pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sectorul energetic, aprovizionarea centralizată cu apă şi alte noi proiecte de anvergură, atât de necesare pentru Republica Moldova”.
Reprezentanţii BERD-ului au punctat obiectivele preconizate pentru anul 2012 şi altele ce urmează a fi finisate în anul 2013, cum ar fi: reparaţia capitală a traseelor Chişinău – Ungheni, Hînceşti-Lăpuşna şi Comrat – Giurgiuleşti, cu o alocare de 23 mln EURO în 2 tranşe, cu finisarea lucrărilor către finele anului 2013.
La fel, în luna aprilie curent se va examina în cadrul conducerii BERD decizia de a finanţa Moldelectrica, ce ţine de dezvoltarea complexă a sectorului energetic, în ansamblu fiind estimate investiţii de 30 mln EURO şi un grant de 8 mln. EURO. Printre proiectele în curs de pregătire este şi proiectul de apeduct Soroca-Bălţi, care va cuprinde aprovizionarea cu apă potabilă a 7 raioane din nordul ţării şi a cărui primă tranşă – de 1,5 mln. EURO, a fost deja aprobată pentru elaborarea proiectului de fezabilitate.
Referindu-se la ultimul proiect, dl Valeriu Lazăr a specificat că „se cere ca acest proiect să fie implementat rezultativ, în beneficiul cetăţenilor. Ca urmare, asemenea proiect să fie unul pilot, care să impulsioneze implementarea unor proiecte similare şi în alte zone din ţară”.
S-au discutat şi proiectele de eficienţă energetică, una din priorităţile comune ale Guvernului Republicii Moldova şi BERD, pentru care urmează să fie alocate 40 mln EURO. Una din priorităţi este continuarea programului MoSEFF, care oferă credite companiilor prin intermediul băncilor-partenere pentru implementarea planurilor de eficienţă energetică şi astfel reducerea costurilor de producere. De asemenea, va fi introdus un proiect nou – MoREFF pentru sectorul rezidenţial, prin care băncile partenere vor putea finanţa proiecte private mai mici, potenţial iniţiate de către asociaţii de locatari care doresc micşorarea consumului de energie. BERD şi-a exprimat de asemenea interesul de a oferi suport Guvernului în instituirea Fondului pentru Eficienţă Energetică.
Nu mai puţin importantă este disponibilitatea de a implementa un alt proiect ce ar cuprinde îmbunătăţirea în ansamblu a infrastructurii căilor ferate din Republica Moldova. Acest proces va consta din reamenajarea şi reutilarea parcului de locomotive cu motoare mai performante şi mai econome, precum şi schimbarea parcului de vagoane pentru pasageri cu destinaţie internațională. În ansamblu acest proiect ar necesita suma de circa 100 mln de EURO.
NOTĂ: Înființată în anul 1991, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare foloseşte investiţiile pentru a susţine dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în 27 de ţări, din Europa Centrală până în Asia Centrală.
Sursă imagine: blog.linked2balkan.com