Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al PNUD, operatorii responsabili cu centralele termice pe biomasă din peste 100 de instituții publice din Republica Moldova sunt instruiți de o echipă de experți.
Până la sfârșitul anului urmează să fie supuse procedurilor de verificare o sută de centrale termice. În acest sens au fost identificate 69 de centrale termice nefuncționale sau care aveau diferite deranjamente tehnice.
„Toată infrastructura sectorului de biocombustibil solid în Republica Moldova a fost creată cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Japoniei. În prezent, centralele termice pe biomasă din instituțiile publice au o capacitate instalată de 70 MW și pot înlocui consumul a până la 20 milioane m3 de gaze naturale. Astfel, costuri cu gazele naturale de cca 20 de milioane de dolari pot fi evitate”, a estimat Constantin Borosan, secretar de stat pentru Energie în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Pentru a proteja biodiversitatea de biomasă forestieră, programul va sprijini reacreditarea Laboratorului de testare a calității biocombustibililor, reglementarea modalităților de plasare pe piață și de verificare a calității.
„Circa 75 de producători de biocombustibili solizi sunt înregistrați în Republica Moldova, cu o capacitate de producție anuală de cca 30 de mii de tone. În contextul energetic actual, este și mai important să fie asigurată disponibilitatea și calitatea biocombustibililor solizi pentru consumatori”, a precizat Mihail Lupu, manager de componentă, PNUD Moldova.
Cu un buget de 10 milioane de euro, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice prin reducerea impactului crizei energetice și la atenuarea poverii sărăciei energetice.