Oleg Dunda, deputat ucrainean din partea partidului „Slujitorul Poporului”, fondat de președintele Volodimir Zelenski, a vorbit, într-un articol pentru Libertatea, despre situația din regiunea transnistreană.
„Transnistria este o „zonă gri” de peste 20 de ani, iar totul acolo înseamnă contrabandă. În plus, este un depozit de „bani negri” neînregistrați, depozit controlat de serviciile ruse. Aceste fluxuri de numerar sunt apoi folosite pentru a corupe elitele proruse, a finanța forțele proruse și a stârni sentimente separatiste. De fapt, însăși existența Transnistriei ruse pentru Moldova este o amenințare la adresa existenței statului”, scrie politicianul în articolul de opinie.
Potrivit acestuia, președintele R. Moldova, Maia Sandu, are datoria de a „rezolva problema Transnistriei”.
„Când Maia Sandu a devenit președintele Republicii Moldova în 2020, am crezut că sarcina ei principală e ca, într-o alianță cu Ucraina, să elibereze Transnistria. Dacă, desigur, ea vrea să intre în paginile cărților de istorie în calitate de președinte care a unit Moldova decenii mai târziu și i-a redat independența. Iar începutul mandatului prezidențial este un moment ideal pentru implementarea unui astfel de proiect (…) Cu fiecare zi de întârziere, începi să te obișnuiești mental cu această problemă și dorința de a o rezolva dispare complet după un an sau doi”, a mai subliniat deputatul ucrainean.
Oleg Dunda menționează că Sandu nu a profitat de prima șansă de a uni R. Moldova, dar nici Ucraina nu era pregătită pentru o astfel de opțiune până pe 24 februarie 2022.
„Acum ambele state au primit o a doua șansă din istorie de a îndeplini această misiune. Oponenții versiunii unificării Moldovei sperie societatea cu un război civil, repetând narațiunile stăpânilor ruși. În situația actuală, este îndoielnic că cel puțin o împușcătură va fi trasă în timpul dezocupării Moldovei. Dacă un contingent suficient al Forțelor Armate ale Ucrainei intră în Transnistria din partea de est și al forțelor de poliție din partea moldovenească pentru a restabili ordinea în teritoriile ocupate, nicio persoană nu se va opune. La rândul său, Rusia nu va putea preveni acest lucru în niciun fel”, a explicat acesta.
În final, deputatul ucrainean adaugă că, pentru implementarea acestei acțiuni, este nevoie de dorința autorităților din R. Moldova de „a înlătura amenințarea la adresa securității naționale, de a uni țara și, în final, de a câștiga independența”, iar la rândul său, „eliberarea teritoriului Moldovei va deveni un precedent”.