Analizele efectuate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) constată existența unor tentative privind destabilizarea situației în Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Musteaţa, directorul SIS.
„Sesizăm că avem și tentative de destabilizare a situaţiei în republică pe plan politic. Se încearcă tot mai mult să se promoveze anumite idei şi anumite entităţi care au un scop de a distorsiona situaţia social-politică din republică și de a schimba şi guvernarea. Noi monitorizăm împreună cu colegii din Poliţie pentru a nu admite o lovitură de stat, a nu admite destabilizări, care ar duce la schimbarea prin violenţă a guvernării”, a menționat Alexandru Musteața citat de presa de la Chișinău.
El a mai remarcat și faptul că, la începutul protestelor din Chișinău, oamenii protestau pașnic, însă în ultima perioadă au fost depistate la manifestanți obiecte periculoase.
„Este dreptul cetățeanului de a protesta, trebuie respectat. Dacă ne uităm în retrospectivă, în primele săptămâni cetățeanul protesta și pleca acasă. Apoi am început să vedem și noi, și Poliţia, mai multe tentative de a destabiliza, de a avea altercații cu Poliţia, de a provoca Poliţia. Chiar duminică au fost persoane care nu aveau scopul de a protesta pașnic, dar aveau asupra lor și obiecte periculoase. În aceste circumstanțe, sarcina noastră este de a colecta informaţii şi de a transmite informaţii. Noi încercăm să vedem dacă sunt elemente care caută să destabilizeze, să provoace altercaţii în masă, violenţe, iar aceste lucruri sunt inadmisibile, ilegale, ele țin în primul rând de securitatea cetățeanului”, a precizat şeful SIS.
Printre riscurile de securitate pentru Republica Moldova, enumerate de directorul SIS, se mai numără criza energetică și promovarea a tot mai multe știri false în spațiul public. „Chiar dacă se întreprind acţiuni, spațiul informațional este invadat de informații false care au drept scop să distragă atenția, să informeze greșit, să creeze panică în societate”, a precizat Alexandru Musteaţa.
Amintim că, de la începutul toamnei, partidul oligarhului fugar Ilan Șor organizează proteste săptămânale la Chișinău.
Ana Revenco, ministrul Afacerilor Externe din R. Moldova, a menționat în cadrul unui interviu pentru presa din România că miza acestor proteste ar fi răsturnarea ordinii constituționale și instaurarea puterii Moscovei la Chișinău.
De asemenea, Washington Post, consultând anumite documente secrete, a scris recent că în Republica Moldova, serviciul secret al Rusiei, FSB, continuatorul KGB, îl susține activ pe politicianul Ilan Șor pentru a răsturna regimul de la Chișinău și a readuce R. Moldova în sfera de influență a Rusiei.
Șor a fost condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului”, un caz de delapidare masivă a unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova între 2012-2014. El a fugit din Republica Moldova la mijlocul lunii iunie 2019, după căderea regimului oligarhului Vlad Plahotniuc.