Decizia concernului rus Gazprom de a reduce considerabil livrările de gaze naturale către Republica Moldova este una politică. Declarația a fost făcută astăzi de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în cadrul unei conferințe comune cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit șefei statului, decizia gigantului rus nu este justificată în condițiile în care Republica Moldova plătește în avans pentru gazele rusești, în pofida faptului că prețurile au crescut.
„Gazprom a redus volumul de gaze naturale livrate R. Moldova cu 50 la sută, fără justificări și explicații. Noi credem că e o decizie politică. Nu este o decizie comercială pentru că R. Moldova și-a plătit consumul de gaze, în pofida faptului că prețurile au crescut foarte mult. Vedem și informații despre coaliția între forțele politice susținute de Rusia în R. Moldova și grupurile corupte criminale, care încearcă să folosească situația dificilă în care e republica noastră, inclusiv inflația înaltă, impactul crizei energetice și impactul crizei economice. Vor să folosească toate aceste lucruri împotriva autorităților alese în mod democratic și proceselor democratice din R. Moldova”, a subliniat Maia Sandu.
Totodată, președintele R. Moldova a menționat că Gazprom nu poate fi un furnizor de încredere, iar în acest sens Guvernul de la Chișinău, cu ajutorul sprijinului Uniunii Europene, a identificat resurse alternative de aprovizionare cu gaze.
„Fiind conștienți de incertitudinea furnizării gazelor de către Gazprom, Guvernul, instituțiile responsabile, au creat condiții ca Energocom să cumpere gaze de pe piață. Astfel s-a reușit crearea unor rezerve. Astăzi președintele Ursula von der Leyen a vorbit despre un sprijin suplimentar de 200 de milioane de euro, pentru ca R. Moldova să poată cumpăra de pe piață volume suplimentare de gaze, astfel ca să ne descurcăm în această iarnă”, a menționat Maia Sandu.
Amintim că Republica Moldova are un deficit de gaze și energie electrică după ce Gazprom a redus considerabil livrările de gaze naturale. Respectiv, Uniunea Europeană a sărit din nou în ajutor, anunțând că va acorda Republicii Moldova încă 250 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică.
În acest context, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat astăzi, la Chișinău că „R. Moldova nu este doar vecinul sau partenerul nostru, este statul candidat pentru a adera la Uniunea Europeană. Este parte a familiei europene, iar familia trebuie să rămână unită atât în vremurile bune, cât și în cele dificile”.