Ministerul Economiei prognozează o creştere a exporturilor în 2012 cu circa 10%. Această declaraţie a fost efectuată marţi, 28 februarie, de către Şefa Direcţiei Generale Politici Comerciale a Ministerului Economiei, Inga Ionesii în cadrul briefingului consacrat subiectului evoluţiei comerţului extern a Republicii Moldova în anul 2011, transmite Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media al Ministerul Economiei.
În anul 2011, valoarea schimburilor comerciale ale Republicii Moldova pentru perioada anului 2011 a constituit 7 mlrd. 413 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă o majorare cu 37,4% faţă de anul precedent. Ritmul de creştere a exporturilor a crescut cu circa 44,1% faţă de ianuarie-decembrie 2010 şi depăşeşte ritmul de creştere a importurilor, acesta fiind de 34,7% faţă de ianuarie-decembrie 2010. Nu a fost evitată majorarea deficitului balanţei comerciale cu 28,4%, care a însumat 2 mlrd. 970 mil. dolari SUA.
În perioada vizată, exporturile Republicii Moldova au totalizat 2 mlrd 222 mil. dolari SUA. Principalele produse exportate sunt produsele regnului vegetal, care deţin o pondere de 21,2% din exporturile totale. Valoarea exportului a acestor produse a consemnat în ianuarie-decembrie 2011, 471 mil. dolari SUA, sau cu 38,2% mai mult decât în ianuarie-decembrie 2010. Materiale textile si articole din aceste materiale au fost exportate în valoare de 359,5 mil. dolari SUA, sau cu 34,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Produse alimentare, băuturi şi tutun au fost exportate în valoare de 330,6 mil. dolari SUA, ceea ce consemnează o creştere cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. Maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora au fost exportate în valoare de 283,3 mil. dolari SUA, cu 65,1% mai mult comparativ cu ianuarie-decembrie 2010.
Primele zece ţări în care sunt efectuate exporturile moldoveneşti sunt: Federaţia Rusă, România, Italia, Ucraina, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Polonia, Belarus, Turcia, Kazahstan.
Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 1 mlrd 88 mil. dolari SUA, cu 49,2% mai mult faţă de ianuarie-decembrie 2010, deţinând o cotă de 49% din totalul exporturilor.
Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 41,4%, valoarea acestora fiind de 919,3 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste ţări s-au majorat cu 47,3%, comparativ cu ianuarie-decembrie 2010.
„Creşterea fără precedent a exporturilor Republicii Moldova în 2011 demonstrează corectitudinea politicilor comerciale promovate şi reprezintă un rezultat al reformelor promovate de Ministerul Economiei în eliminarea constrângerilor în activitatea de întreprinzător şi în calea operaţiunilor de import, export” a declarat Inga Ionesii.
În opinia Ministerului Economiei, majorarea exporturilor se datorează conjuncturii externe favorabile, care a format o cerere sporită pentru produsele moldoveneşti, majorarea anuală a cotelor la export oferite de către Uniunea Europeană ţării noastre şi investiţiile întreprinderilor-exportatoare în promovarea pe piaţa externă şi creşterea competitivităţii produselor moldoveneşti.
Importurile realizate de Republica Moldova în perioada ianuarie-decembrie 2011 au consemnat 5 mlrd. 192 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă o majorare cu 34,7% faţă de ianuarie-decembrie 2010.
Principalele produse importate în 2011, tradiţional sunt resursele energetice şi produsele minerale, ce a consemnat 1 mlrd. 179,6 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă cu 46,2% mai mult faţă de aceeaşi perioadă de referinţă a anului precedent. Importul de maşini şi aparate, echipamente electrice a înregistrat 827,8 mil. dolari SUA şi sunt caracterizate de o majorare cu 43,6% faţă de ianuarie-decembrie 2010. Produse chimice au fost importate în valoare de 529,7 mil. dolari SUA, ceea ce este cu 31,% mai mult faţă de perioada de referinţă a anului 2010. Importul de materiale textile şi articole din acestea a consemnat 383,5 mil. dolari SUA, astfel a înregistrat o majorare cu 35,8% faţă de importul realizat în aceeaşi perioadă a anului 2010. Produse alimentare, băuturi şi tutun – importul acestora s-a cifrat la 355,8 mil. dolari SUA, ceea ce este cu 15,3% mai mult decît în cele 12 luni ale anului 2010.
În opinia Ministerului Economiei, creşterea importului de echipamente şi materie primă reprezintă un indiciu al amplificării proiectelor investiţionale orientate spre producere, realizate în Republica Moldova. Acelaşi lucru îl indică şi majorarea fluxului de investiţii străine directe, a investiţiilor în capital fix şi creşterea nivelului profitului reinvestit.
Totodată, Ministrul Economiei a accentuat continuarea trendului de îngustare a gamei de produse din import ce pot fi substituite prin producţie locală. În prezent, vorbim despre o cotă de 6-7 % din importuri ce pot încă să fie substituite prin produse autohtone, restul reprezintă resurse energetice, utilaje de producere şi tehnologii sau materie primă pentru produsele moldoveneşti.
Principalele zece ţări din care sunt efectuate livrări în Republica Moldova sunt: Federaţia Rusă, Ucraina, România, China, Germania, Turcia, Italia, Belarus, Polonia, Ungaria.
Sursă imagine: i-stiri.ro