De cele mai multe ori editorialele se nasc din frustrare. Acesta nu este o excepție. Deosebirea o face sursa frustrării. Nu a mea. Să explic și de ce.
Am o prietenă bună, care în același timp mi-e și colegă de doctorat. Născută în Basarabia, ca și mine. Ultima dată când am vorbit la telefon mi-a povestit că a asistat la un schimb de replici dintre vocea care anunță stațiile în RATB și doi elevi de liceu din București. Dialogul e foarte scurt, dar în același timp și foarte reprezentativ:
”- Urmează stația ”Bulevardul Chișinău”, se auzi o voce calmă.
– Da, da! Urmează stația ”Bulevardul Porcilor!” au răs în pumni doi liceeni din București.”
Cea care mi-a povestit despre această întâmplare a mai adăugat că i s-a făcut rușine în acel moment. Nu pentru ea, căci nu s-a simțit vizată de aluzia patetică și ignorantă emisă de cei doi puști. Mai degrabă a simțit rușine pentru ei: singurul lucru pe care aceștia l-au pescuit din istoria lor a fost faptul că cei care locuiesc în Chișinău ar fi porci. La finalul discuției consumate la telefon, prietena mea a adăugat, aproape smerită: ”Angela, Republica Moldova nu este deloc prezentă în România!”
După ce am ascultat cuminte la telefon ”pățania”, am postat fraza finală pe facebook. Deși era un subiect care nu prea prinde la public în zile de sâmbătă, am avut parte de unele reacții interesante.
Pornind de la enunțul de mai sus, am putut să facem o concluzie primară:
”România este mai prezentă în Republica Moldova, decât Republica Moldova în România… ”
sau că nu e loc de dezamăgire, pentru că:
”Eu am întrebat mai mulți ce știu ei despre Basarabia. Nu m-au dezamăgit. Toți știau că e un bulevard în București.” (Spiritus)
Când spui România la ce se gândește cel mai des lumea? Păi se gândește la: 100 milioane de euro promise pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii, Băsescu, burse, cetățenii, pașapoarte, cale mai scurtă spre Evropa, 100 de milioane… . La Chișinău se discută despre România mai mult, decât la București despre Basarabia. Or, la Chișinău românul e și jandarm, dar mai e și fascist, iar la București basarabeanul este confundat doar cu rusul, care este din oficiu mereu ”porc”. Nu spun că această opinie nu ar avea dreptul la existență, dar se generalizează prea mult prin părțile noastre, adică pe meleagurile mioritice.
De ce credeți că pentru noi, românii, rușii sunt porci? Răspunsul se pare că este unul simplu: există fobia față de ruși, iar rușii locuiesc dincolo de Prut și au chip de moldoveni. Și ei mereu sunt porci. (asta nu trebuie să uităm!) Să nu dați cu parul. Mai există și fobia față de unguri, față de evrei. De americani nu se teme nimeni … încă. Dar degrabă. Nu iau apărarea nimănui. Vreau să argumentați că rușii, toți rușii, sunt porci, precum vreau ca cei de la Chișinău să argumenteze că românii sunt țigani, fasciști sau jandarmi sau poate sunt toate trei în același timp, sau și mai bine, haideți să recunoaștem că cele spuse mai sus:
”… țin de gradul de informare al fiecărui individ. E ca în sondajele despre „Ce s-a întamplat la 23 august 1944? Ar trebui să sărbătorim?” și majoritatea tinerilor spun: „Nu știu. Dar o sarbatoare în plus nu strică, chiar dacă era comunistă.” Nostalgicii după comunism ar spune: „Sigur trebuie sărbătorit, pentru că am dus-o bine pe vremuri și nu contează ce a făcut Armata Roșie în Europa de Est, dacă ne-a fost mai bine”.” (Ileana)
Dacă mergem pe această logică, atunci eu cred că unirea ar trebui să se producă și mai urgent. Explic de ce: ”porcii” ieștia de moldoveni sărbătoresc orice ”și pe nou, și pe vechi!” Iar marele avantaj l-ar constitui faptul că nu este musai ca ”sărbătoarea” să aibă o motivație religioasă.
Starea aceasta a lucrurilor va mai dura și asta deoarece, după cum a spus un alt prieten: ”… acesta este doar rezultatul ignoranței cetățenilor și al impotenței politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului.” (Adrian)
Atunci eu mă întreb: de ce suntem atât de ignoranți și alegem politicieni impotenți?
PS: v-am spus de cele 100 de milioane de euro???
Sursa imagine: funromtour.ro