Peste o sută de copii din comuna Mereșeni, raionul Hâncești și din județul Galați din România s-au reunit recent în cadrul acțiunii culturale „Flashmob-ul Șevaletelor”.
Astfel, la sfârșitul lunii octombrie, 50 de pasionați de pictură din Galați s-au adunat în Grădina Publică din oraș și au creat fiecare câte o operă de artă, tema evenimentului fiind culorile de toamnă. În același timp, în Republica Moldova, la Mereșeni, 50 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani, au pictat câte un tablou prin intermediul căruia au încercat să transmită splendoarea toamnei.
Picturile tuturor participanților din raionul Hâncești vor face un tur expozițional temporar, mai întâi în incinta primăriei comunei Mereșeni, după care vor fi plasate în cadrul Consiliului Raional Hâncești, iar într-un final vor ajunge în Galați, expuse în Centrul Cultural Dunărea de Jos, Galați.
„Este un eveniment spectaculos, unic pentru noi şi care arată că arta nu are frontiere. Este un flashmob internaţional, care se va desfăşura în acelaşi timp la noi şi în Republica Moldova, iar la final cele mai frumoase zece opere de artă realizate de pictorii gălăţeni vor fi expuse la Hânceşti, iar cele mai frumoase zece picturi realizate de artiştii din R. Moldova vor fi expuse la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. Acest flashmob este parte a unui proiect transfrontalier, prin care noi construim o sală modernă de spectacole pentru Centrul Cultural, iar partenerii noştri din Republica Moldova restaurează o veche moară cu aburi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Pensulele, acuarelele, șevaletul și pânza de desen au fost asigurate gratuit pentru toţi participanţii. Comisiile de evaluare, una la Galaţi şi una la Hânceşti, au stabilit operele de artă care vor fi expuse publicului.
Acțiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Trecutul are un nou viitor – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galaţi, România, şi Hânceşti, Republica Moldova”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, Consiliul Judeţean Galaţi fiind lider de proiect.